7 вида сол и как влияят на здравето ни


7 вида сол и как влияят на здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Почти всичко има по-добър вкус с щипка сол - от зеленчуци до месо, та дори и шоколадът! Световната академия по хранене и диетология препоръчва консумирането на 1500 до 2300 мг на ден (приблизително 1 чаена лъжица). Знаете ли обаче, че има много различни видове сол? Разликите между тях се крият в техните вкусове, метода им на събиране на реколтата, географския район, примесите и най-вече употребата им.

1. Морска сол

Консумирането на морска сол ще предпази кожата ви, ще подобри здравето на зъбите и електролитния баланс на тялото ви. Минерали като натрий, калий, калций, магнезий, бромид, хлорид, желязо, мед и цинк подхранват организма с помощта на морските ресурси.

2. Сива морска сол

Този вид сол съдържа "букет" от най-различни минерали. Освен терапевтичните ползи, тя може да подобри дихателната ви система и да стабилизира сърцето. Най-важното е, че със сивата морска сол поддържате киселинно-алкално равновесие, което е от изключително значение.

3. Хавайска червена сол

Хавайската червена сол съдържа около 80 минерала. Това е смес от нерафинирана морска сол и богатата на железен оксид вулканична глина, от където идва и червеният цвят. Подправете храната си само с щипка от нея и ще подобрите многократно функцията на имунната система.

4. Хималайска розова сол

Възприемана като супер подправка, хималайската розова сол е богата на минерали и балансира нивата на ph на тялото ви. Други ефекти върху организма са облекчаване на мускулни крампи, предотвратяване на високо кръвно налягане и намаляване на риска от инфекции.

5. Трюфелна сол

Този вид е известен като афродизиак. Разбира се, трюфелната сол може да се похвали и с противовъзпалителни и антимикробни свойства, както и с високо съдържание на протеини.

6. Кипърска черна сол

Ценена заради земните си вкусове, тази сол съдържа активен въглен и се използва като изключителна украса на различни ястия. Сред предимствата й се нареждат детоксикация на тялото, повишена хидратация и предотвратяването на мускулни спазми.

7. Трапезна сол

Традиционната готварска сол, позната по нашите географски ширини, стимулира производството на храносмилателни ензими, които ни позволяват да извличаме и усвояваме други витамини и хранителни вещества от храната, която ядем.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама