По кое време от деня да ядем любимите си храни?


По кое време от деня да ядем любимите си храни?
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем, че това, което хапваме, оказва голяма влияние върху нашето физическо благосъстояние. Но, знаете ли, че часовете, в които ядем определени храни, също имат значение? В действителност, редица проучвания доказват, че голяма част от здравословните продукти, погълнати в неподходящо време, губят голяма част от ползите си за човешкия организъм. Днес ще ви помогнем да разберете някои от най-важните правила при „тайминга” на хранене.

Черен шоколад: На закуска

Няколко парченца натурален шоколад на закуска ще ви заредят с антиоксиданти, полезни за сърцето. Ако обаче ядете повече от 25 грама дневно в продължение на различни периоди от деня, тялото ви ще складира мазнините под формата на мастни депа.

Червено месо: На обяд

Месото е чудесен източник на желязо, доставящ кислород на клетките в организма. Тъй като е изключително богата на вещества храна, на месото му трябват поне 5 часа, за да се разгради в организма. Ето защо, ако сте решили, че днес ви се хапва пържола, най-добре я консумирайте по обяд, за да не „задръстите” храносмилателната си система.

Портокали: Между храненията

Портокалите, независимо дали са под формата на фреш или не, са чудесни както за имунната система, така и за храносмилателната. Консумирани за закуска обаче, те могат да раздразнят стомаха заради високата си киселинност и да доведат до появата на гастрит.

Паста: На обяд

В пастата, особено пълнозърнестата, има голямо количество фибри, което в комбинация с ниския гликемичен индекс, е направо супер! Желателно е да я консумирате на обяд с песто, домати и каквото „душа ви иска”, но без месо.

Банани: На обяд

Бананите също са изключително богати на фибри и други елементи, полезни за работата на сърцето. Хапването на банани на вечеря може да доведе до забавяне на храносмилателната система, тъй като те са с хлебна консистенция и калоричност.

Ябълки: На закуска

Пектинът, съдържащ се в ябълковата кора, е полезен за перисталтиката, но освен това изолира потенциално карциногенните клетки в организма. Желателно е да ги хапвате възможно най-рано и на гладно, тъй като сокът им може да доведе до проблеми с киселинността на стомаха след консумацията на други храни.

Захар: На закуска

Калориите в захарта ще могат да бъдат изгорени по-лесно през деня, ако бъдат консумирани сутрин. И обратното – поетата вечер захар има голяма вероятност да се превърне в мастни депа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама