6 мита за зъбите, в които трябва да спрете да вярвате


6 мита за зъбите, в които трябва да спрете да вярвате
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хубавата усмивка е важна за всеки, но много от нас пренебрегват здравето на зъбите си, заради което впоследствие страдат от проблеми, свързани с болка и посещение при зъболекар. Ако искате да предотвратите това, ви съветваме да видите 6 мита за зъбите си, в които трябва да спрете да вярвате.

1. Захарта е основният враг на зъбите ни

Всъщност, трябва да обвинявате "лошата бактерия", която произвежда киселина, за появата за кариеси. Остатъците от въглехидрати по зъбите ни са храна за тази бактерия. Разбира се, захарта също е въглехидрат, но много други продукти, дори "здравословните" плодове и зърнени закуски, попадат в тази категория.

2. За да почистите добре зъбите си, имате нужда от твърда четка

Спокойно може да използвате мека четка. Някои зъболекари ги препоръчват, за да не навредите на емайла и венците. Основното нещо е да следвате някои прости правила - мийте си зъбите два пъти на ден и сменяйте четката на всеки 3-4 месеца.

3. Трябва да почиствате зъбите с клечка след всяко ядене

Вместо това трябва да използвате конец за зъби, тъй като с клечка може да навредите на венците. Освен това, ако имате желание да използвате клечка след всяко ядене, това е аларма, че е време да посетите зъболекаря си.

4. Колкото по-често миете зъбите си, толкова са по-здрави

Прекалено честото миене на зъбите с четка може да доведе до изтъняване на емайла или проблеми със зъбите заради абразивните свойства на пастите. Най-добре е да изплаквате устата си с вода за уста между сутрешното и вечерното миене на зъбите с четка.

5. Болката означава кариес

Не винаги е така. Може да има много причини за болка в зъбите освен кариес: зъбна чувствителност, възпаление на зъбната пулта или венците.

6. Трябва да отстраните мъдреците

Ако мъдреците са напълно здрави и не ви създават проблеми, няма нужда да ги вадите.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама