6 случая, в които хранителните добавки и витамините вредят


6 случая, в които хранителните добавки и витамините вредят
Снимка: iStock/Guliver

Витамините и хранителните добавки могат да запълнят дефицита на основни вещества в организма (въпреки това не забравяйте, че балансираното хранене все още е най-добрият начин да постигнете това). Но само ако ги приемате според указанията на лекар и стриктно спазвате предписанията му. Ако допускате някои от следните често срещани грешки, хранителните добавки могат сериозно да навредят на вашето здраве.

1. Приемате витамини вместо да заложите на балансирана диета

Витамините могат временно да заменят балансираното хранене, но не могат напълно да заместят правилната диета.

Приемайте витамини и добавки, ако по някаква причина не можете да си набавите разнообразна и питателна храна или за да компенсирате сезонния дефицит на полезни вещества - но не го превръщайте в постоянна стратегия. И винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете прием на добавки.

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕМ ПРЕДИ ПЛУВАНЕ

2. Нарушават правилата за съхранение на добавките

Витамините изискват същото внимание при съхранение, както и останалите лекарства. И дори незначителното на пръв поглед нарушение на правилата, може значително да промени ефекта им върху вашето тяло. Затова внимателно проучете правилата за съхранение на добавките и в никакъв случай не ги нарушавайте.

3. Приемате добавки с високо съдържание на кофеин

Ако смятате, че кофеинът е просто кафе, тогава дълбоко се лъжете. Той се съдържа в чая, някои напитки, шоколада и дори в някои десерти. Но ако е включен и в състава на добавките ви може да си навлечете тахикардия, хипертония, нарушения на съня и дори сърдечно-съдови заболявания.

4. Приемате витамините на празен стомах

От целия списък с витамини и минерали само няколко са подходящи за прием на празен стомах. Всички останали, ако се приемат на гладно, могат да причинят гадене, коремна болка и друг вид дискомфорт. По-добре да приемате витамините след хранене.

5. Комбинирате ги неправилно

Ако приемате някакви лекарства, бъдете особено внимателни с витамините и хранителните добавки: много от тях могат да засилят, отслабят или напълно да „отменят“ ефекта на медикаментите. И в крайна сметка можете да получите ефект, обратен на очаквания. А някои комбинации дори могат да се окажат смъртоносни. Или внимателно проучете взаимодействието на лекарствата и хранителните добавки, или напълно се откажете от приема им по време на лечението.

6. Приемате витамини преди медицински преглед и изследвания

Ако ви предстои да се подложите на медицински преглед или изследвания, по-добре е да не приемате никакви добавки поне 24 часа преди посещението при лекаря. Също така си струва да споделите с него какви добавки приемате: техните ефекти могат да доведат до неочаквани резултати от лабораторните изследвания и да затруднят поставянето на правилна диагноза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама