6 всекидневни навика, които могат да навредят на здравето


6 всекидневни навика, които могат да навредят на здравето
Снимка: iStock

Известно е, че някои навици като пушенето и преяждането са вредни. Има обаче и други, които са по-малко очевидни, изглеждат безобидни и дори минават за полезни.

Да потискате кихавиците

Когато затваряме устата и притискаме носа си, за да не кихнем, вътречерепното налягане значително се увеличава. Притокът на кръв към мозъка се нарушава, кръвоносните съдове и нервната тъкан се компресират. Това може да доведе до главоболие, увреждане на съдовете и дори проблеми със слуха.

Да използвате некачествен парфюм

Парфюмите често се правят от синтетични вещества, тъй като те произвеждат по-силни аромати и са по-евтини от естествените масла. Някои от тези вещества могат да причинят замайване, гадене и сънливост. Също така дразнят очите, гърлото и кожата. По-добре е да замените парфюмите с натурални етерични масла или да ги прилагате само в проветриви помещения.

5 ГРЕШКИ, КОИТО ЖЕНИТЕ ПРАВЯТ, КОГАТО НОСЯТ ПАРФЮМ

Да си миете зъбите веднага след хранене

Зъболекарите препоръчват зъбите да се мият поне 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час. Храната и напитките - особено по-киселинните - влияят върху емайла на зъба, както и върху слоя под него (дентин). Движението на четката за зъби вкарва киселинните съставки по-дълбоко в емайла и по-близо до дентина. Това може да доведе до чувствителност на зъбите и да повреди емайла.

Да използвате често антибактериален сапун

На повърхността на кожата живеят много полезни бактерии, които спомагат за предпазването ѝ. Ако прекалено често използвате антибактериален сапун, стерилизирате ръцете си, което на свой ред създава възможност за навлизане на вредни бактерии. Дерматолозите препоръчват използването на антибактериален сапун на места, където имате рани и драскотини. Не го използвайте, за да миете ръцете си повече от два пъти седмично.

Да носите тесни дънки

Да, в тях изглеждате страхотно. Но те притискат кожата и нервните окончания. Това може да доведе до проблеми с нервната система. Намаленият приток на кръв към краката освен това може да причини сърбеж и изтръпване.

Да пиете много фрешове

Прясно изцедените сокове са полезни, но в умерени количества. Те са пълни със захар. Да, естествена плодова захар, но без фибри, които да забавят усвояването ѝ. Така глюкозата в кръвта рязко се покачва, което не е препоръчително, а и още нещо – оставате гладни. Затова е по-добре да ядете плодовете пресни. Един от съветите на диетолозите е "да не пием калориите си".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама