5 грешки, които жените правят, когато носят парфюм


5 грешки, които жените правят, когато носят парфюм
Снимка: ПР

Носенето на парфюм на пръв поглед изглежда като лесна работа – „фъс-фъс” и готово. Но доброто носене на парфюм изисква малко повече умения и финес. Знаете ли, че правилното поставяне на ароматния еликсир зависи както от средата, в която се носи, така и от облеклото, което допълва? За щастие, няколко прости промени могат да ви върнат в правилната посока. Ето 5 често срещани грешки, които жените допускат, когато става въпрос за купуване и носене на парфюм.

ИСТОРИЯТА НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯ ПАРФЮМ, ПО КОЙТО ПОЛУДЯ TIKTOK

1. Не търкайте, просто пръскайте

Този почти несъзнателен навик - да пръснете малко аромат върху китките си и след това да ги притиснете и потъркате, преди да посегнете към шията си, всъщност е "много лош" според Франсис Куркджиян, един от най-великите съвременни парфюмери. Защо? Триенето нагрява кожата, кара я да произвежда естествени ензими, които променят действието на аромата. При цветните аромати, например, топлината загрява всичко, което в крайна сметка води до загуба на свежестта, тоест парфюмът не може да разкрие връхните си нотки. Напръскайте леко двете китки, оставете течността да попие, а след това не правете абсолютно нищо.

2. Съхранявайте правилно

Когато става въпрос за съхранение, парфюмът е почти като жив организъм - той е изключително чувствителен към промените в околната среда. Парфюмът не обича да преминава от студено към горещо - това предизвиква неочаквани химични реакции в естествените съставки и следователно състарява парфюма по-бързо. Оставянето на цитрусов аромат в банята, например, влияе на свежестта и може да накара суровината, като пачули, да мирише доста неприятно. Ултравиолетовите лъчи пък могат да променят и цвета на парфюма - да превърнат кехлибарените тонове в зелени. Изненадващо, най-доброто място за съхранение на парфюма е кутията, в която е бил първоначално поставен, и то при стайна температура.

3. Най-добрите парфюми са в малки опаковки

Колкото и да е ценен, парфюмът трябва да се консумира с бързи темпове. Съхраняването на наполовина използван флакон на рафта позволява на кислорода (естествения враг на парфюма) бавно да разгражда молекулите на аромата, променяйки неговия състав. Разбира се, ако ежедневно ползвате един и същи аромат, то вземете си 100мл, но във всички останали случаи заложете на по-малки опаковки. Освен това, винаги можете да прелеете течността в по-малки флакони или да приберете полупразните си аромати в хладилника, за да запазите свежестта им.

4. “Синтетика” не е мръсна дума

Хората обичат идеята за изцяло натурални парфюми, но тя не винаги съществува. Много флорални аромати като божур, фрезия и момина сълза, не могат да бъдат получени чрез естествено извличане, просто защото не отделят екстракт, което налага да бъдат пресъздадени със смес от синтетични молекули. И макар че някои от най-добрите парфюмеристи са използвали смесица от естествени и синтетични молекули още от края на XIX век, в днешно време химическите произведения са строго контролирани и тествани за безопасност от здравни организации. Като цяло смесицата от етерични масла и изкуствени съставки гарантира най-високо качество на парфюма.

5. Не пропускайте грижата за кожата

Парфюмът не издържа дълго върху суха кожа, затова не пропускайте лосиона за тяло, придружаващ аромата ви, или пък неароматизиран крем, за да си гарантирате дълготрайност. Мястото на поставяне на парфюма също е от значение - не го прикривайте с дрехите си, а вместо това се насочете към пулсовите точки на шията, китките или вътрешната част на лактите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама