7 неща, които мислите за вечни, а имат срок на годност


7 неща, които мислите за вечни, а имат срок на годност
Снимка: iStock/Guliver

Сигурни сме, че почти всички хора проверяват датите на годност на нетрайните артикули като храни, лекарства и козметика. Но е добре да знаете и запомните, че всички продукти имат срок на годност, макар да сте си мислили, че може да ги използвате, докато са здрави и дори за цял живот. Ето някои от по-необичайните неща, които също могат да загубят ефикасността си с течение на времето.

1. Разклонители - 2 години

Разклонителите и удължителите нямат срок на годност, но с напредването на възрастта тяхната ефективност намалява. Също така, ако забележите някакви следи от изгаряне или установите, че нещо, свързано с него, мирише, време е за смяна.

2. Пантофи - 6 месеца

Най-просто казано, домашните чехли могат да бъдат много нехигиенични. Дори при редовно пране е добре да сменяте пантофите си на всеки 6 месеца, за да не станат вредни за краката ви.

9 ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ПАЗАРУВАНЕТО

3. Сутиени – 1 година

Ако носите един сутиен редовно, не очаквайте той да издържи повече от 6 месеца до една година. С времето тази част от бельото спира да осигурява опора поради разхлабен ластик или смачкани чашки. Същите правила важат и за долното бельо - всяко износване, обезцветяване или скъсване означава, че е време за нов чифт.

4. Подправки - 4 години

Повечето закупени от магазина подправки имат срок на годност върху опаковките. Но ако си правите свои собствени подправки, можете да следвате следното правило - сушените билки издържат 1-3 години, а прахообразните около 2-3 години. Целите подправки (като пипер на зърна или бахар) могат да издържат до 4 години, ако се съхраняват правилно.

5. Парфюм - 3 години

Ако много харесвате парфюми и имате колекция, повечето марки масови парфюми претендират за срок на годност от 3 години. Разбира се, по друг начин стоят нещата с нишовите аромати.

6. Възглавница - 2-3 години

С течение на времето възглавниците абсорбират телесни масла, мръсотия, мъртви кожни клетки и прахови акари, без значение колко често сменяте калъфките. Те могат да се превърнат в убежище за бактерии и алергени. Не забравяйте да ги перете с нежен перилен препарат на всеки 6 месеца, но и в този случай е добре да сменяте възглавниците на всеки 2-3 години.

7. Дървените лъжици - 1 година

Дървените лъжици и черпаци с течение на времето образуват малки пукнатини. Освен това те попиват маслото. Дори и да почиствате усърдно, вероятно в тях се размножават на бактерии. Добър начин да проверите е да накиснете дървените си лъжици и черпаци във вряща вода. Ако водата мирише или изглежда зле, време е за смяна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама