Парфюмът: Срок на годност и правилно съхранение


Парфюмът: Срок на годност и правилно съхранение
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да се влюбите в даден аромат, но един ден просто да го напръскате и да не ви хареса? Разбира се, вкусът ви може да се е променил, а другият вариант е просто шишенцето със скъпоценната течност да е с изтекъл срок на годност.

За течно съдържание, което се превръща в аерозол, отговорът на въпроса „разваля ли се парфюмът?“ съвсем лесно може да бъде „не“ на първо четене. Парфюмите обаче действително имат продължителност на живота.

Често говорим за това колко дълго трае един аромат, но това, което визираме, е колко дълго нотките ще останат върху кожата, а не срока му на годност. За разлика от други продукти за красота, които имат малък символ на опаковката, показващ препоръчителния срок на годност на артикула, ароматите не се предлагат със същия удобен белег.

НА КОИ МЕСТА ДА ПРЪСКАТЕ ПАРФЮМ И НА КОИ НЕ 

Добрата новина е, че срокът на годност на аромата е доста дълъг - около 5 години при правилно съхранение. Но това е голямо „ако“, защото действително има и 30-годишни парфюми, които миришат почти по същия начин като в началото. Тук се намесват използваните съставки. Някои суровини са по-летливи и издържат по-кратко време - и като трайност върху кожата, и като срок на годност. Натуралните аромати издържат около 3 години, защото не съдържат консерванти. Цитрусовите, флоралните и зелените нотки бързо се изпаряват, така че животът им е далеч по-кратък от опияняващите шипрови, ориенталски и дървесни аромати.

Как да съхранявате парфюмите, за да издържат по-дълго?

Има два основни фактора, които “убиват” живота на ароматите. Светлината, разбира се, е на първо място. За оптимални резултати едно шишенце парфюм Prouve трябва да се съхранява изправено и в оригиналната си кутия. Ако не обичате да пазите картонените опаковки, тогава заложете на тъмен шкаф, колкото и красиви да изглеждат бутилките ви, окъпани в сутрешните слънчеви лъчи.

Промените в температурата заемат второ място. Екстремните колебания бързо развалят вашите аромати, така че бутилките в банята трябва да си намерят нов дом незабавно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама