Карес Кросби: Създателката на съвременния сутиен


Карес Кросби: Създателката на съвременния сутиен
Снимка: Instagra

Независимо дали ги обичате или мразите, сутиените се превърнаха в основен елемент от дамския гардероб. Може би неведнъж сте се чудили на кого му е щукнала за първи път тази идея. Е, запознайте се с Карес Кросби.

Родена като Мери Фелпс Джейкъб в Ню Рошел, Ню Йорк, на 20 април 1891г, тя произхожда от известен род. Нейното родословно дърво може да се похвали с рицар от епохата на кръстоносните походи, основателят на квартал Дорчестър в Бостън, командир в Гражданската война, известният разработчик на параходи Робърт Фултън и първият управител на колонията в Плимут. С две думи, Мери от малка е била възпитавана в духа на аристокрацията.

МАРИЯ ТЕЛКЕШ: "СЛЪНЧЕВАТА" КРАЛИЦА, ИЗОБРЕТИЛА СОЛАРНАТА ЕНЕРГИЯ

Като млада нюйоркска социалистка, на която ѝ предстои важен бал, Мери е била гневна на остарелите корсети, тъй като са прозирали под вечерната ѝ рокля. Решена да създаде по-удобна и по-малко тромава алтернатива, Джейкъб взима две копринени кърпички и с помощта на прислужницата си ги зашива заедно, използвайки розова панделка и шнур.

Полученото бельо е меко и леко и отговаря на анатомията много по-естествено от традиционните корсети. Скоро дами от семейството, приятелите и дори напълно непознати я засипват със заявки, защото искат да купят новия аксесоар. Признавайки огромния потенциал на своето изобретение, Джейкъб бързо патентова „Сутиен без гръб“ и започна да продава устройствата под името „Caresse Crosby“.

Дизайнът на Джейкъб е първият сутиен, който се радва на широко приложение, но популярността му достига своя връх едва през Първата световна война, когато правителството на САЩ моли жените да спрат да купуват корсети, за да запазят метала. Малко след като се омъжва за Ричард Пийбоди, дългогодишното й гадже и бостонец от висшата класа, Мери отваря бутик за бельо през 1920 г.

Но семейният живот ѝ пречи. Съпругът ѝ става алкохолик след завръщането си от Първата световна война и в резултат на това губи наследството си. В скандален обрат на събитията Джейкъб започва връзка с Хари Кросби, друг богат бостонец. Хари, шест години по-млад от 28-годишната майка на две деца Мери, се влюбва в рамките на няколко часа след срещата с нея. В крайна сметка Джейкъб се развежда със съпруга си, жени се за Кросби и продава патента на голям гигант за бельо.

Малко след това двойката се мести в Париж и попада в социалния кръг на Ърнест Хемингуей, Джеймс Джойс, Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Те са олицетворение на Джаз епохата, водят бляскав начин на живот. По това време Мери окончателно и законово сменя името си с Карес Кросби.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама