Мария Телкеш: „Слънчевата кралица”, изобретила соларната енергия


Мария Телкеш: „Слънчевата кралица”, изобретила соларната енергия
Снимка: Instagram

Известна като „Слънчевата кралица“ с приноса си към изследванията на слънчева енергия, родената в Унгария Мария Телкес е един от първите учени, които изследват практическите начини хората да използват силата на слънцето. Тя прекарва голяма част от живота си в изследване и проектиране на фурни, фотоапарати и генератори, задвижвани със слънчева енергия. Проектира дори отоплителната система в първия дом, отопляван по такъв начин и печели множество награди и отличия, включително наградата на Обществото на жените инженери през 1952 г.

ЙОРДАНКА ФИЛАТЕРОВА: ПЪРВАТА ГОСПОЖА В СОФИЯ

Телкеш е родена в Будапеща, Унгария, на 12 декември 1900 година в семейството на Аладар и Мария Лабан де Телкеш. Тя израства в Будапеща, учи физическа химия в Университета там, където получава и бакалавърска степен. Получава и докторска степен по физическа химия през 1924 година.

През 1925 г. Телкеш пристига в САЩ, за да посети свой роднина - унгарски консул в Кливланд, Охайо. Докато е в Страната на неограничените възможности, ѝ е предложена работа като биофизик във фондация „Клиника Кливланд“, за да изследва енергията, произведена от живите организми. Тя приема работата и я върши цели 12 години под ръководството на учения Джордж Крил. Телкеш и Крил изобретяват фотоелектричен механизъм, който може да записва мозъчни вълни, а освен това си сътрудничат, за да напишат книгата „Феномен на живота”.

Телкеш става американски гражданин през 1937 г. През същата година завършва изследванията си в клиниката в Кливланд и започва да работи в друга клиника като инженер-изследовател. През следващите две години тя получава патенти за нови термоелектрически устройства, които преобразуват топлинната енергия в електрическа.

Истината е, че Телкеш се интересува от слънчева енергия още от гимназията, а през 1939 година се присъединява към Проекта за преобразуване на слънчева енергия в Масачузетския технологичен институт. Там тя продължава да разучава устройствата за термоелектрическо преобразуване, само че с енергия от слънцето.

През 1948 година Телкеш проучва и проектира нова слънчева отоплителна система, която е инсталирана в слънчева къща, построена в имението на скулптора Амелия Пийбоди в Дувър, Масачузетс. Тази отоплителна система се различава от предишните системи, които са съхранявали слънчевата енергия под формата на гореща вода или нагрети скали. Системата на Мария Телкеш преобразува слънчевата топлина в химическа енергия чрез кристализация на разтвор на натриев сулфат. В нейната система светлината преминава през голям стъклен прозорец, за да загрее въздуха зад стъклото. След това топлината от въздуха се пренася през метален лист в друго въздушно пространство. Тази система се оказва много ефективна и рентабилна, дори през студената зима.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама