Носенето на сутиен - избор, а не задължение


Носенето на сутиен - избор, а не задължение
Снимка: Thinkstock/Guliver

Все повече и повече жени протестират срещу изискването да носят сутиен и се обединяват в движението "Нобра", пише изданието Slate.fr.

Много от жените, решили да не носят сутиен, го правят, защото са започнали да оценяват комфорта, от който по-рано са се отказали.

"Веднъж трябваше да се преоблека много бързо и забравих да сложа сутиена. После попитах мъжа си дали това се е забелязало. Той ми каза: "Не". Тогава си казах - защо да го слагам?", спомня си 46-годишната Алоиз, която членува в "Нобра" от 2014 година.

"Имам голям бюст и ми е трудно да намирам сутиени, които да са здрави, удобни, не прекалено скъпи и не прекалено грозни", казва още Алоиз.

Анабел е с размер 100 D. Тя също е престанала да носи сутиен от съображения за своя комфорт: "Започнах да го свалям от време на време, после през лятото и оттогава повече не съм го слагала. Слагам сутиен само когато спортувам".

30-годишната Марго е взела това решение през 2013 година, след като попада на статия, която информира, че сутиенът притиска кръвоносните съдове на гърдите.

"Малко знаем за влиянието на сутиена върху здравето на жената, защото по тази тема не е проведено нито едно сериозно научно изследване. Финансират се изследователски проекти, свързани с лечението на рака на гърдата или създаването на оптимални сутиени", смята д-р Жан-Дени Руийон.

Според  него сутиенът блокира кръвообращението и лимфната циркулация. Той способства и за повишаването на температурата на гърдите, което може да има няколко последици включително и появата на стрии.

4 МОДЕЛА СУТИЕНИ, КОИТО СА ВРЕДНИ


Няколко научни изследвания, включително и проведено през 1991-ва година, прави хипотетична връзка с рака на гърдата, но до момента нищо не е доказано.

Д-р Руийон заминава с изследването на носенето на сутиен от 1997 година, като наблюдава над 300 жени, за да изясни въпроса за полезността на този аксесоар. Сутиенът възпрепятства работата на мускулната тъкан, което ускорява остаряването на гърдите, смята той. Според първичната оценка 6 седмици след спирането на носенето на сутиен, жените участвали в неговото изследване, повече не искат да го сложат отново и не могат да го търпят.

По думите му липсата на сутиен подобрява плътността и твърдостта на гърдите. Жените с големи гърди, които в продължение на десетилетия са носили сутиен, вече са имали прогресивно старение на млечните жлези, но именно те постигат най-бързия резултат, защото фактът, че гърдите са тежки оказва по-голямо натоварване на тъканта, както се случва с всяка мускулатура.

Някои жени усещат, че отново стават господарки на тялото си. Те чувстват реалната форма на гърдите си и я приемат, дори ако тя се отличава от нормата, представена от колективното въображение.

Сваляйки този слой от дрехите те изпитват нови усещания, такива като движението на гърдите в хармония с останалите части на тялото.

"Липсата на сутиен се е считало за признак на жена с леко поведение, тъй като без тази защита се виждат зърната. Понякога усещам известен дискомфорт, защото момичетата без сутиен се възприемат като игриви и безсрамни. Стърчащите зърна се считат за признак на желание, макар че това съвсем не е така", категорична е Марго. 

"Понякога ми е неловко, ако съм с бяла блуза, под която се виждат зърната ми, но много бързо започвам да се убеждавам. Ние непрекъснато виждаме мъжките зърна, така че няма нищо страшно, ако се виждат и женските", смята Амели.

Да се откажеш от сутиена така, както това са направили и жените по време на майските събития във Франция от 1968 година, днес би означавало стремеж към равенство с мъжете, а не сексуално освобождаване.

Анели, една от администраторките на "Нобра", казва:

"Аз призовавам не към това да изхвърлим своите сутиени, а към това всички да осъзнаем, че тяхното носене е избор, а не задължение."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама