6 знака, че имате ушна инфекция


6 знака, че имате ушна инфекция
Снимка: iStock

Ушните инфекции се свързват предимно с деца, но в действителност те се случват при 20% от възрастните. Това е абсолютно нормално, тъй като възрастните могат да бъдат засегнати от бактерии и вируси точно като децата. И изглежда хората със слаба имунна система са тези, които трябва да бъдат много по-внимателни. Изводът е, че ушните инфекции са много неприятни и трябва да можете да ги разпознаете веднага, за да ги излекувате бързо.

1. Сърбеж

Може да започне с лек сърбеж по вътрешния канал на ухото ви и може да стане по-тежък, когато инфекцията не се лекува.

2. Зачервяване от вътрешната и външната страна на ухото

Може да започне с леко зачервяване на вътрешния ушен канал. Но ако прогресира, зачервяването може да стане по-забележимо не само от вътрешната, но и от външната страна на ухото.

Вижте още: Тези храни ще почистят кръвоносните ви съдове

3. Дискомфорт или болка

В началото може да почувствате обща болка в ухото - особено след издърпване на ушната мида или натискане на трагуса на ухото. След известно време може да почувствате, че ухото ви е пълно с нещо. В по-тежки случаи болката се прехвърля към лицето, шията или страничната част на главата.

4. Оттичане на течност без мирис

Подобно на другите симптоми, течността без мирис може да е много малко в началото, но ако инфекцията продължи да расте, тя може да започне да става повече.

Вижте още: 6 мита за здравословното отслабване, в които да НЕ вярвате

5. Заглушен слух или звънене

Този симптом може да не съществува в леки случаи, но в по-сериозни слухът ви може да бъде засегнат. Може да забележите, че не можете да чувате нещата толкова добре, колкото преди, или да имате непрекъснато звънене дълбоко в ухото ви.

6. Подути лимфни възли на врата

Ако инфекцията не се лекува, тя може да доведе до видимо подуване на лимфните възли. Това може да причини треска, тъй като целият ви ушен канал вероятно е напълно запушен.

 

Ако симптомите продължат по-дълго, потърсете лекарска помощ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама