Тези храни ще почистят кръвоносните ви съдове


Тези храни ще почистят кръвоносните ви съдове
Снимка: iStock/Guliver

Прочистването на кръвоносните съдове значително намалява риска от инфаркт и инсулт, а превенцията от тези заболявания трябва да започне още след тридесетгодишна възраст.

Забързаният начин на живот, постоянният стрес и нездравословното и нередовно хранене водят до отлагане на лошия холестерол в кръвоносните съдове. Това води до запушване на кръвоносните съдове: артериосклероза. Запушените кръвоносни съдове засягат най-вече кръвоносните съдове на сърцето и мозъка. Ако не се лекува, води до инфаркт или инсулт, понякога с фатален изход.

Вижте още: Д-р Неделя Щомова: 5 изненадващи неща, които може би не знаете за инсулина

Ако искате да поддържате сърцето си здраво, има много продукти, които ще отпушат артериите ви, ще понижат кръвното ви налягане и ще намалят възможността от възпаление. Повечето продукти в списъка съдържат здравословни мазнини, антиоксиданти, стимулират секрецията на хормони и усвояването на хранителни вещества.

Не е нужно да се тревожите за здравето на сърцето, ако консумирате тези седем чудесни храни:

1. Аспержи

Това е един от най-добрите продукти за прочистване на артериите, тъй като съдържа много минерали, фибри и витамини. Ще понижи кръвното налягане и ще предотврати образуването на плака, което може да доведе до сериозни проблеми.

2. Авокадо

100 г авокадо съдържат 14% от препоръчителното дневно количество калий. Препоръчителният дневен прием на калий е важен за понижаване на кръвното налягане и по този начин за намаляване на риска от инфаркт. Авокадото може да понижи нивата на триглицеридите и холестерола, което означава, че може да намали риска от сърдечни заболявания. Именно при тези заболявания авокадото има превантивен ефект. Намалява драстично нивото на лошия холестерол (LDL) и повишава нивото на добрия холестерол (HDL) с до 11 процента и намалява нивото на триглицеридите с до 20 процента.

3. Броколи

Пълен е с витамин К, който предотвратява калцирането на артериите, а благодарение на антиоксидантите, които съдържа, предотвратява окисляването на LDL холестерола, което може да доведе до по-сериозни сърдечни заболявания. Фибрите от броколи регулират кръвното налягане.

Вижте още: Джинджифилова вода: За какво помага и как се прави

4. Семена от чиа

Повечето от мастните киселини, открити в семената от чиа, са здравословни, ненаситени мастни киселини, с над 50 процента омега-3 мастни киселини. Редовният прием на омега-3 мастни киселини е свързан с намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Семената от чиа са богати на минерали, които функционират като електролити в тялото и участват в правилното функциониране на мускулната система и сърдечните функции. Семената от чиа са особено богати на магнезий (335 мг/100 г семена от чиа) и умерено количество калий.

5. Канела

В допълнение към повишаването на ефикасността на инсулина, канелата има антиоксидантни, антибактериални, противовъзпалителни и противоракови свойства. Освен това може да понижи кръвното налягане, холестерола и дори телесните мазнини.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама