Д-р Неделя Щонова: 5 изненадващи неща, които може би не знаете за инсултите


Д-р Неделя Щонова: 5 изненадващи неща,  които може би не знаете за инсултите
Снимка: Д-р Неделя Щонова Facebook

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Нейната рубрика в предаването "Преди обед" по bTV - "Духът на здравето", е любима на зрителите и вече години дава редица важни отговори, свързани с качеството на живот и превенцията от различни заболявания. Преди време тя сподели във Facebook профила си 5 неща, които е важно всеки човек да знае за инсултите и как може да ги предотврати. 

1. Времето е мозък

По време на инсулт 32 000 мозъчни клетки умират само за една секунда, което прави 1,9 милиона в минута. Но ако пациентът получи своевременно адекватно лечение, щетите могат да бъдат сведени до минимум. Затова е изключително важно да знаете предупредителните признаци и симптоми на инсулт.

Вижте още: Най-големите митове за настинките

2. Един от всеки трима американци не може да назове дори един предупредителен симптом за настъпващ инсулт

И много хора по света и у нас се затрудняват с правилното разпознаване и поведение при ранни признаци на инсулт и микроинсулт. Тези предупредителни знаци включват:

- изтръпване или слабост на крака, ръката или лицето;

- изкривяване на лицето и отпускане на устния ъгъл;

- объркване или проблеми с разбирането на думи;

- затруднения в речта;

- проблеми със зрението на едното или на двете очи;

- проблеми при ходене, замаяност, загуба на баланс или координация;

- наличие на силно главоболие с неясна причина;

- съзнание, психичен статус – рязко появили се сънливост, обърканост, раздразнение, халюцинации. Контактът с болния е труден или невъзможен. При много тежките случаи може да има загуба на съзнание. Тези симптоми са най-честите „нетрадиционни“ такива.

❌ Обади се на тел. 112, ако забележиш тези симптоми или транспортирай болния до най-близката болница, която има специализирано звено за лечение на инсулти. Действайте бързо! Инсултът не чака!

3. Инсултите са изненадващо чести при младите хора

И все повече млади хора получават тези съдови инциденти. Фактори, които младите хора могат да контролират, за да намалят риска от инсулт:

- контрол на затлъставането;

- здравословно хранене;

- НЕ на обездвижването;

- контрол на количеството приемана сол;

- стоп на цигарите;

- контрол на депресията;

- внимателно с контрацептивите;

- злоупотребата със стероиди може да бъде фатална;

- рискът от инфаркт и инсулт при здрав човек от един стероиден цикъл е сравнително малък, но продължителната употреба на анаболи носи сериозен риск - стероиди и инсулт, ще пиша скоро за това - злоупотребата с тях е нещо опасно;

- въздържанието от наркотици и тежка консумация на алкохол, намаляват риска от инсулт във всяка възраст.

4. Трябва да си почиваме

Последиците от претоварването никога не са добри. Непрекъснатото натоварване може да повлияе неблагоприятно състоянието на централната нервна система. Изследователите казват, че липсата на почивка изчерпва нервната система и намалява нейния защитен потенциал. Хората, които работят повече от 55 часа седмично, имат особено висок риск от инсулт - в резултат от съчетание на работен стрес, преумора, липса на време за приготвяне на качествена, здравословна храна и физически упражнения.

Може би с годините човек разбира, че щастието не идва с високите обороти и бясното преследване на удоволствия, а идва със спокойствието. И това разбиране може би е своеобразен защитен механизъм - спокойствието, особено душевното, е едно прекрасно, незаменимо лекарство. Вярно е, трябва да помним – компенсаторните възможности на организма ни са големи, но все пак… нека не ги тестваме тези наши компенсаторни възможности на макс. И до краен предел.

Вижте още: 7 неща, които се случват с тялото ви, когато сте изложени на стрес

5. Стресът е много мощен рисков фактор за развитие на атеросклероза

Стресът ускорява развитието на атеросклероза, която е подлежаща причина за инсулт, инфаркт и периферна тромбоза - повишава нивата на мастни киселини и глюкоза в кръвта. Те могат да се метаболизират до холестерол, който се трупа върху стената на артериите. Оформените плаки оказват съпротивление срещу движението на кръвния поток, а това съпротивление се проявява като високо кръвно налягане. Подценяването на високото кръвно налягане е водеща причина за инсулт и фатално уврежда съдовия ендотел - това е онази нежна, ранима тапицерия, която покрива вътрешната повърхност на съдовете и кухините на сърцето.

Постоянният психически стрес също увеличава кръвното налягане и може да доведе до хронична хипертензия. Стресът води до освобождаване на хормони, които увеличават склонността на кръвта към съсирване.

Атеросклерозата съвсем не поразява само възрастните. Има млади хора на 20 години с атеросклероза. Всеки трябва да знае, че влиза в рискова възраст за развитие на атеросклероза след 50 г. при мъжете и 55 г. при жените. Ако към това, тоест към фактора възраст, има наличие на поне още един рисков фактор - фамилна обремененост, наднормено тегло, хроничен стрес, тютюнопушене, висок холестерол, повишена кръвна захар, повишено кръвно налягане или тромбофилия, конкретният човек трябва да си прави скрининг на съдовете веднъж годишно. Поне веднъж! Ние не можем да изследваме ултразвуково всички артерии по цялото им протежение. Но има начин да се установи, дали атеросклеротичният процес вече е започнал, чрез изследване на артериите на ключови места. Трябва да се знае, че някои критични стеснения на мозъчни, периферни и коремни съдове не дават симптоми, никакви симптоми. Но с помощта на ултразвуково изследване за 10 - 15 минути може да се обективизира състоянието на съдовете - има или няма атеросклероза. С точност до една десета от милиметъра може да се наблюдава съдовата стена и да се открият плаки в нея. Ако тези плаки обхващат над 70% от съда, ако са хемодинамично сигнификантни, тогава се налага освен медикаментозно лечение и ендоваскуларно или в краен случай хирургично.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама