Най-големите митове за настинките


Най-големите митове за настинките
Снимка: iStock

Духне вятър, намокриш се от дъжда или заспиш на отворен прозорец - настиваш. Но изглежда сме грешали през целия си живот. Оказва се, че най-големият мит за настинката, в който вярват майки и баби от поколения, е, че настиваме. Истината е, че настинките са често срещани сезонни вируси и всъщност се разболяваме от тях. А това, което правят студът, дъждът и вятърът, всъщност разрушават имунната система, което ни прави по-податливи на вируси.

Вижте още: Бонус: Допълнителна чаша кафе бори килограмите

HealthLine пише, че настинките се причиняват от вируси, а не от стоене под дъжда. Проучване от 2022 г. установи, че понижаването на телесната температура може да повлияе неблагоприятно на имунната система и да доведе до по-голям риск от настинка.

Така че всъщност не можете да настинете от дъжда, но студът, докато сте навън за дълго време, може да отслаби имунната ви система и да увеличи риска от настинка, ако влезете в контакт с определени вируси.

Повече от 200 вируса причиняват обикновена настинка. Те се разпространяват чрез въздуха и при близък физически контакт, чрез докосване на устата, очите или носа след среща с бактерии.

Може ли да се предотврати обикновената настинка?

За да намалите риска от настинка, трябва да обърнете внимание на следното:

– мийте ръцете си често;

– въздържайте се от споделяне на храна, напитки и други неща с близки хора, които не се чувстват добре;

- избягвайте ненужно докосване на очите и устата;

- хранете се балансирано, с много плодове и зеленчуци;

- упражнявайте се редовно;

- наспивайте се.

Какво помага при настинка?

Ако настинете, почивайте колкото е възможно повече, пийте много течности, правете си гаргара със солена вода, изплаквайте носната кухина с физиологичен разтвор. 

Вижте още: Какво ще се случи с тялото ви, ако носите грешен размер сутиен

Колко дълго продължава настинката?

Настинката обикновено изчезва за седмица или две и обикновено не изисква посещение при лекар. Но понякога настинката може да се развие в бронхит или пневмония (възпаление на белите дробове). Рискът от това е по-голям, ако имате отслабена имунна система или други респираторни здравословни проблеми като астма.

Разлика между настинка, грип и коронавирус

Много от симптомите на тези три здравословни състояния се припокриват, но симптомите на настинка обикновено са по-леки от тези, свързани с грип или коронавирус, а настинките обикновено не са придружени от повишена телесна температура и треска.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама