7 неща, които се случват с тялото ви, когато сте изложени на стрес


7 неща, които се случват с тялото ви, когато сте изложени на стрес
Снимка: iStock

Невинаги е лесно да седнете и да кажете какво ви притеснява. Може дори да нямате време за това или може просто да мислите, че всичко в живота ви е перфектно. Но тялото ви никога не лъже и когато не успеете да го слушате, получавате „съобщения“.

Вижте още: 5 неща, които се случват с тялото ви, когато плачете

Днес ви представяме 7 признака, с които тялото ви издава, че сте подложени на голям стрес:

1. Скърцате със зъби

Най-честата причина за скърцане със зъби е стресът. Може да забележите, че стискате зъби подсъзнателно през деня или докато спите. Един от издайническите признаци, че сте възприели този навик е болезнена челюст на следващата сутрин. Може също да забележите, че зъбите ви изглеждат по-къси от обикновено. Добра идея е да използвате протектор за уста, за да защитите зъбите си или да посещавате терапия.

2. Потите се твърде много

Изпотяването възниква по много причини: упражнения, високи температури или когато мозъкът ви възприема заплаха. Въпреки това, ако се потите постоянно, това може да е знак, че сте прекалено тревожни. В мозъка се задейства реакцията за борба или бягство, което ви кара да се потите прекомерно.

3. Косопад

Емоционалният смут може да наруши фазата на растеж на цикъла на косата. Дори ако наскоро не се е случило нищо ужасно, не забравяйте, че загубата на коса обикновено се забавя. Така че може да изпитате косопад 6-12 седмици след стресиращо събитие.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за поликистозните яйчници

4. Имате червени петна

Ако не страдате от алергии, но ви излизат обриви, може да сте били жертва на несъзнателен стрес. Нещо повече, можете дори да получите червени петна в устата си поради напрежение. Може да сте били толкова емоционално повлияни, че тялото ви е освободило някои химикали, които са променили реакцията на организма ви към другите му функции.

5. Спазъм на нерв на окото

Стресът може да даде необичайни сигнали на мозъка и мускулите на лицето. В резултат на това окото ви потрепва неконтролируемо. Може да забележите неволно движение на долния клепач или в редки случаи на горния. В някои случаи потрепването продължава седмици или дори месеци.

6. Устата ви винаги е суха

Ако сте постоянно жадни и не сте яли нищо солено, обърнете внимание на емоционалното си здраве. Продължителните периоди на стрес блокират слюнчените ви жлези, оставяйки сухота в устата ви. Може също да срещнете затруднения при преглъщането поради това дехидратиране.

Вижте още: Правилно или грешно е да мерите кръвното всеки ден

7. Студено ви е

Емоционалният стрес може да бъде отключващ фактор за феномена на Рейно, който кара кръвоносните съдове в крайниците ни да се свиват рязко за кратък период от време. Това води до студ и изтръпване в определена област, като носа, и може да продължи от няколко минути до часове. Феноменът на Рейно е по-често срещан при жените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама