5 неща, които се случват с тялото ви, когато плачете


5 неща, които се случват с тялото ви, когато плачете
Снимка: iStock

Плачът често води до чувство на облекчение, емоционален катарзис и дори физически комфорт. Но защо точно този акт ни позволява да обработим интензивни емоции, да намалим стреса и да осигурим физическо и емоционално освобождаване, което може да бъде дълбоко успокояващо?

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за поликистозните яйчници

Чувството на облекчение, когато плачем, е сложно взаимодействие на емоционални и физиологични и фактори. Този прост процес всъщност е малък, фин механизъм за емоционално изцеление и устойчивост.

Емоционално освобождаване

Плачът освобождава потиснатите емоции. Позволява ни да изразим чувства, които може да са били потиснати, като тъга, разочарование или гняв. Това емоционално освобождаване може да бъде невероятно катарзисно, освобождавайки ни от тежестта на силните емоции.

От друга страна, изключването на емоциите може да доведе до повишен стрес и напрежение. Плачът служи като естествен механизъм за намаляване на емоционалния натиск и води до истинско чувство на облекчение.

Намалява стреса

Плачът стимулира отделянето на ендорфини, естествения хормон на нашето тяло за добро настроение. Този хормон може да противодейства на негативните ефекти от стреса и да повиши настроението ви, което води до усещане за спокойствие.

Когато плачем, тялото ни може също да отдели окситоцин, който често се нарича „хормон на любовта“ или „хормон на свързването“. Окситоцинът насърчава чувството за социална връзка и емоционална подкрепа, което допълнително допринася за чувството на облекчение.

Комуникация

Плачът е форма на невербална комуникация, която сигнализира за страдание или уязвимост на другите. Когато плачем, често предизвикваме съчувствие и подкрепа от хората около нас, укрепвайки социалните връзки.

Чувството за разбиране и подкрепа може да бъде невероятно успокояващо и облекчаващо, а откритият разговор води до решаване на проблеми и решения, като допълнително облекчава емоционалното бреме.

Вижте още: Правилно или грешно е да мерите кръвното всеки ден

Катарзис и емоционална обработка

Плачът може да ни помогне да преработим и да се примирим с трудни емоции и преживявания. Позволява ни да се изправим и да признаем чувствата си, улеснявайки емоционалния растеж и устойчивост.

Физически комфорт

Сълзите съдържат естествени вещества, които могат да действат като леко облекчаване на болката. Ето защо плачът понякога може да облекчи физическия дискомфорт или главоболието от напрежение, свързано със стреса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама