Всичко, което трябва да знаете за поликистозните яйчници


Всичко, което трябва да знаете за поликистозните яйчници
Снимка: iStock

Ранната диагностика и лечение, заедно с контрола на теглото, могат да намалят риска от дългосрочни усложнения като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е гинекологично хормонално заболяване, което се среща при жени в репродуктивна възраст. Жените със СПКЯ често имат редки или продължителни периоди на високи нива на мъжки хормони (андрогени) и често имат множество малки кисти на яйчниците (фоликули) с размер до 10 mm, които не успяват да освободят яйцеклетки в средата на менструалния цикъл. Симптомите на поликистозните яйчници често се появяват в юношеска възраст, но понякога се развиват по-късно, например в резултат на значително наддаване на тегло.

Вижте още: Правилно или грешно е да мерите кръвното всеки ден

Симптомите варират, но най-честите са:

- Нередовен цикъл

- Косми по лицето и тялото (хирзутизъм)

- Акне и мъжка плешивост

- Оплешивяване

Причини

Точната причина за поликистозните яйчници не е известна. Фактори, които могат да играят роля са: излишък на инсулин; хронично възпаление; наследственост; андрогенен излишък.

Усложнения

Безплодие; гестационен диабет или високо кръвно налягане; спонтанен аборт или преждевременно раждане; метаболитен синдром; диабет тип 2 или предиабет; депресия, тревожност и хранителни разстройства; необичайно маточно кървене; рак на ендометриума.

Вижте още: Смокините - Вкусни и с мощно лечебно действие 

Лечение

Терапията на поликистозните яйчници се фокусира върху индивидуални проблеми и нужди, като безплодие, хирзутизъм (окосмяване), акне или затлъстяване.

Промяна в начина на живот: Загуба на тегло чрез нискокалорична диета, комбинирана с умерени упражнения. Загубата на тегло също може да увеличи ефективността на лекарствата за поликистозните яйчници и може да помогне при безплодие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама