Правилно или грешно е да мерите кръвното всеки ден


Правилно или грешно е да мерите кръвното всеки ден
Снимка: iStock

Апаратите за мерене на кръвно присъстват в домашната аптечка на всеки човек над 40 години. Но означава ли това, че трябва да мерите кръвното си налягане всеки ден? И ако не, колко често? Ето какво казват кардиолозите.

Ако по принцип сте здрави и не приемате лекарства, изискващи внимателно наблюдение, напълно достатъчно е да проверявате кръвното си веднъж или два пъти годишно. Ако приемате лекарства, но кръвното ви налягане е стабилно, трябва да го проверявате периодично (веднъж или два пъти седмично), според препоръките на лекуващия ви кардиолог. В случай, че стойностите ви са доста променливи, препоръчва се да го проверявате веднъж на ден и никога в рамките на няколко часа. По-честото мерене вероятно ще даде изменения.

Вижте още: Учени създадоха лекарство, което може да замени интензивните упражнения

В крайна сметка следенето е полезно, но само когато е направено правилно. Непостоянните числа не помагат нито на вас, нито на вашия лекар. Систоличното налягане (най-горното число) измерва свиването на сърцето, а диастоличното налягане (долното число) измерва отпускането на системата. Кардиолозите се вълнуват повече от диастолното налягане, но тъй като има някои проблеми, които се проявяват само при систолното повишение, трябва да внимавате то да не минава 150.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама