Учени: Медитацията помага за намаляване на високото кръвно налягане


Учени: Медитацията помага за намаляване на високото кръвно налягане
Снимка: iStock

Ново изследване показва, че хората трябва да медитират около 45 минути всеки ден, за да намалят високото кръвно налягане и стреса, съобщава BBC.

Международното дружество по хипертония съветва хората, които страдат от хипертония да включат йогата в лечението си.

Вижте още: Кардиолог: До края на този век хората ще живеят до 150 години

Установените медицински съвети, че трябва да откажете пушенето и да намалите приема на сол, все още важат, но експертите съветват в допълнение да се обърне внимание и на психиката.

Според проучване, което е публикувано в Journal of Hypertension, има достатъчно научни доказателства за някои по-малко традиционни подходи в борбата с високото кръвно налягане.

Един от авторите, британският експерт по кръвно налягане проф. Брайън Уилямс, в ексклузивно интервю за BBC, казва, че тези съвети може да звучат нежно и не толкова динамично като приемането на лекарства, но медитацията всъщност има важен принос за намаляване на ефектите от стреса върху сърдечно-съдовата система.

Вижте още: Обичате да ядете тиква? Трябва да знаете тези неща

Има толкова много неща, които хората могат да направят за себе си. Всички трябва да направим крачка назад и да кажем: Всъщност би трябвало да мога да намеря половин час през деня, за да имам малко време за себе си, да се отпусна и просто отпуснете се – независимо дали става въпрос за слушане на музика, разходка или медитация“, казва Уилямс.

Професор Уилямс казва още, че медитацията има важен и кумулативен антистрес ефект върху ума и сърцето ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама