Обичате да ядете тиква? Трябва да знаете тези неща


Обичате да ядете тиква? Трябва да знаете тези неща
Снимка: iStock

Свързваме тиквата с есента, но тя всъщност е изключително хранителна и си струва да я включите в менюто си през цялата година. Ето какво трябва да знаете за нея.

Какво представлява тиквата?

Плод или зеленчук е тя? Всъщност тя е по малко и от двете! От ботаническа гледна точка тиквите имат много семена, което ги причислява към плодовете. Тъй като обаче не са много сладки и се съчетават добре със солени ястия, много пъти са определяни и като зеленчуци.

Вижте още: Тази супер храна ще понижи кръвната ви захар и холестерола

На какво е богата

Както вече споменахме в началото, тиквата съдържа голямо количество полезни вещества, които ви помагат да поддържате здравето си.

Богата на бета-каротин

Бета-каротинът е прекурсор на ретинола (витамин А). Това означава, че бета каротинът се превръща във витамин А в организма. Също като морковите и сладките картофи, тиквата е пълна с него. Една чаша съдържа над 5000 mg. Витамин А е изключително важен хранителен елемент за зрението, имунното здраве, репродукцията, борбата с възпаленията и акнето.

Богата е на калий

Препоръчително е да приемате 2600 и 3400 мг калий дневно, съответно за жените и мъжете. Вярвате или не, освен ако наистина не се опитвате да увеличите приема си, може да е малко трудно да достигнете тези цифри.

Калият е изключително важно хранително вещество за намаляване на риска от диабет, инсулт и високо кръвно налягане. Много пъти чуваме за намаляване на приема на сол, за да се контролира кръвното налягане, но достатъчното количество калий е също толкова важно. Неприемането на достатъчно количество от него всъщност може да направи организма ви по-чувствителен към натрия на първо място. Само една чаша сок от тиква може да ви осигури над 500 мг калий.

Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако спрете да ядете хляб

Съдържа много фибри

Подобно на повечето плодове и зеленчуци, тиквата съдържа голямо количество фибри. Една чаша тиквен сок осигурява около седем грама фибри. За повечето хора е препоръчително да си набавят около 25 г фибри на ден. Това означава, че тиквата би била чудесно допълнение към вашите закуски или ястия, тъй като съдържанието на фибри ви помага да сте сити, да поддържате балансирани нива на кръвната захар, здравословна перисталтика на червата и по-ниски нива на холестерола.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама