4 алтернативи на ретинол, които да опитате, ако имате чувствителна кожа


4 алтернативи на ретинол, които да опитате, ако имате чувствителна кожа
Снимка: iStock

Що се отнася до съставките за грижа за кожата, надали ще намерите по-хвалена и боготворена от ретинола. Предлага се в различни концентрации и под различни имена като ретинол, ретиноева киселина, третиноин, ретинил палмитат, ретинил линолеат и ретинил ацетат и се справя с всичко - от акне до фини линии и бръчки.

Има един проблем, с който някои хора се сблъскват, когато използват ретиноиди - те могат да причинят дразнене и не винаги се понасят добре, особено ако имате чувствителна кожа. Потенциалните странични ефекти включват зачервяване, сухота и общо дразнене. Добрата новина е, че има алтернативи на ретинол, които можете да опитате вместо него.

1. Бакучиол

Чували ли сте за бакучиол? Това е отговорът на природата на ретинола - растителна съставка, която действа по същия начин, както ретинолът, подпомагайки образуването на нов колаген и намалявайки появата на тъмни петна и фини линии.

2. Пептиди

Мислете за пептидите като градивни елементи за нови колагенови и еластинови влакна. Когато производството им се забави, твърдостта, текстурата и цялостното излъчване намаляват и тези страховити фини линии започват да стават по-забележими.

Има няколко вида пептиди, използвани в грижата за кожата – всички от които изпълняват различни функции. Сигналните пептиди стимулират растежа на нов колаген и еластин, докато пептидите-инхибитори на ензими блокират ензимите, които разграждат колагена на първо място. Има също пептиди-носители, които доставят минерали на кожата и подпомагат заздравяването на рани и други ензимни процеси.

3. Масло от шипка

Маслото от шипка се извлича от самия плод на растението роза. Репутацията на маслото датира от древни времена, когато египтяни, маи и индианци са го използвали заради неговите лечебни свойства. Мощната съставка е пълна с антиоксиданти, витамини А, С и Е, фенолни съединения, както и мастни киселини, които помагат за възстановяване и подмладяване на кожата. Въпреки че не е директен заместител на ретинола, той предлага много от същите предимства без дразнене благодарение на гореспоменатите мастни киселини, които поддържат кожната бариера.

4. Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е невъзпят герой за всеки с акне и чувствителна кожа, защото е едновременно противовъзпалителна и антибактериална съставка. Тази киселина е чудесен мултифункционален помощник, който помага при акне и неравномерен пигмент. Освен това има антибактериални свойства за лечение на акне, отпушва порите и действа като кератолитик и ексфолиант, за да помогне за изсветляване на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама