Азелаинова киселина: Бюти съставката, която прави чудеса


Азелаинова киселина: Бюти съставката, която прави чудеса
Снимка: iStock

Хиалуронова, гликолова, салицилова киселина… Повечето от нас са чували за тези съставки и знаят употребата им наизуст. Но има още една съставка, с която трябва да се запознаете, особено ако се борите с акне, хиперпигментация или розацея - азелаиновата киселина.

Азелаиновата киселина има солидни изследвания (и блестящи препоръки) зад себе си. Голяма част от нейната привлекателност се крие в гъвкавостта ѝ, тъй като може да се използва за лечение на няколко кожни проблеми наведнъж.

Какво точно прави азелаиновата киселина за вашата кожа?

Доказано е, че азелаиновата киселина блокира тирозиназата (ензимът, който е отговорен за производството на меланин в кожата), което я прави страшно ефективна срещу хиперпигментацията.

Освен това има антибактериални свойства за лечение на акне, отпушва порите и действа като кератолитик и ексфолиант, за да помогне за изсветляване на кожата. Подобно на гликоловата киселина, тя помага за разхлабване на свързващото лепило, което държи горния слой на кожните клетки заедно, така че може да се каже, че тя ”разчиства пътя” за свежите клетки да излязат на повърхността.

ОПАСНОСТИ ОТ ГЕЛ ЛАКА, КОИТО МАНИКЮРИСТКИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ

Кой може да я използва?

Ако страдате от обриви, кафяви петна или розацея, определено опитайте азелаиновата киселина. Тя е особено подходяща за хора с комбинирана или мазна кожа и също така си струва да се отбележи, че азелаиновата киселина е една от малкото съставки, които се считат за безопасни за бременни или кърмещи жени.

За кого не е подходяща?

Като цяло азелаиновата киселина се понася добре от повечето хора. Въпреки това, имайте едно наум, ако имате много чувствителна кожа, която е склонна да се зачервява лесно, или вече използвате друга киселина.

Как се въвежда в рутината?

Това е съставка, която е безопасна за употреба и през деня, и през нощта. Започнете с нанасяне на тънък слой върху чиста, суха кожа след тоник. След това нанесете хидратиращ крем със SPF.

Една комбинация, която НЕ трябва да пробвате, е BHA и азелаинова киселина. Избягвайте и другите ексфолиращи съставки като гликолова и салицилова киселина, тъй като може да наруши кожната бариера.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама