Ниацинамид: Как се използва и кога имате нужда от него


Ниацинамид: Как се използва и кога имате нужда от него
Снимка: iStock/Guliver

Ниацинамидът може да е труден за произнасяне, но в крайна сметка е емблематична съставка, която вероятно се намира в поне един от вашите продукти за красота. Ако пък не е, трябва да поправите тази грешка. И понеже през последните години станаха доста актуални активните съставки в грижата за кожата, днес ще ви запознаем с ниацинамид – всеобщият любимец.

Какво е ниацинамид?

Известен също като витамин В3, ниацинамидът е водоразтворим витамин, който се намира в месо, риба, пшеница и в някои зеленчуци. Често се среща в продуктите за грижа за кожата, работейки за подобряване бариерата на кожата, подпомага текстурата, бори се с тъмните петна и т.н.

5 ВИДА ЧАЙ, КОИТО СЕ БОРЯТ С БРЪЧКИТЕ

Какви са ползите от ниацинамид?

Здравето на кожната бариера се определя от количеството и структурата на тези компоненти, а ниацинамидът увеличава синтеза на свободни мастни киселини, керамиди и холестерол. В крайна сметка това води до по-здрава кожна бариера и подобрена хидратация на кожата. Производството на тези мастни киселини е това, което създава силна и блестяща кожа. Другите ползи са:

- Засилване на производството на колаген

- Помага за избледняване на хиперпигментацията

- Регулира себума и противовъзпалителни свойства

- Намалява порите, линиите и бръчките

Как се използва ниацинамид?

Почти всеки може да се възползва от тази съставка, но дамите с чувствителна кожа трябва да избягват прекомерната употреба, тъй като лекото дразнене, което се усеща в началото, може да стане тежко. Склонната към акне кожа би се повлияла добре заради неговите противовъзпалителни и регулиращи себума ефекти.

Кои са най-добрите ниацинамидни продукти?

Въпреки че няма само един конкретен „най-добър” начин да добавите ниацинамид към рутината си, използвайте такъв под формата на серум или в локална форма. Когато ниацинамидът се комбинира с някакъв хидратант, той действа като успокояваща допълнителна доза хидратация. Важно е да използвате само един продукт с тази активна съставка, без значение от вида му – крем, серум или чист ниацинамид. Затова прегледайте добре тоалетката си – гарантираме, че ще го срещнете поне в няколко продукта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама