7 невероятни ползи от консумацията на хрян


7 невероятни ползи от консумацията на хрян
Снимка: iStock

Хрянът е популярна подправка със силен вкус. Произхожда от Югоизточна Европа и има много ползи за здравето. Съдържа биоактивни съединения, които могат да имат противоракови свойства. Освен това е зареден с антиоксиданти и може да облекчи респираторни заболявания като синузит.

1. Помага в борбата с рака

Установено е, че глюкозинолатите в хряна активират ензимите, борещи се с рака, и това може да се окаже полезно за пациенти, страдащи от рак. По-интересното е, че тези глюкозинолати в растителния свят всъщност защитават растенията от токсични среди. Всъщност хрянът съдържа 10 пъти повече глюкозинолати от броколите.

Вижте още: Пет вкуса в устата, които са сигнал за здравословен проблем

2. Мощен антиоксидант е

Коренът от хрян притежава няколко фитосъединения, видове антиоксиданти, които са изключително полезни за човешкото здраве. Някои други антиоксиданти в хряна са антимутагенни, което означава, че те могат да предпазят тялото от мутагени, които иначе причиняват тежки вреди.

Хрянът съдържа високи нива на рутин, който е флавоноид, който може да е отговорен за високото му антиоксидантно действие. Проучване, което анализира фенолното съдържание и биоактивността на екстракти от листа и корени на хрян, показва високи концентрации на рутин и задържане на рутин след експеримента.

Има изследвания, които също показват как хрянът има аюрведични свойства и може да помогне за намаляване на увреждането на ДНК, причинено от оксидативния стрес.

3. Може да помогне за лечение на инфекции на пикочните пътища

Антибиотичните свойства на хряна могат да помогнат за лечение на инфекции на пикочните пътища в някои случаи, по-добре от конвенционалното лечение. Друга причина, поради която хрянът работи добре в този аспект, е синигринът. Съединението е ефективен диуретик и предотвратява задържането на вода, а това помага за справяне с инфекции на пикочните пътища.

4. Подобрява храносмилането

Някои ензими в корена могат да стимулират храносмилането и да подпомогнат движението на червата. Коренът от хрян е нискокалорична храна и също така се счита за жлъчегонно средство, т.е. стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур - като по този начин подпомага храносмилането. А малкото фибри в корена също могат да подобрят храносмилането. Най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Вижте още: Ето как правилно да пиете витамини и добавки, за да ги усвоява тялото ви

5. Облекчава респираторни заболявания

Антибиотичните свойства на корена могат да играят важна роля при лечението на респираторни заболявания.

6. Има антимикробни свойства

Това е алил изотиоцианатът в корена, който предлага антимикробни свойства. Проучванията показват, че това съединение може да предложи защита срещу различни микроби.

7. Може да помогне за намаляване на белезите от акне

Изсветляващите кожата свойства на хряна играят роля тук. Можете да направите паста от хрян и да я намажете с нея засегнатите места. Оставете да подейства около 20 минути и след това отмийте с хладка вода. Можете да правите това няколко пъти седмично.

Като алтернатива можете да настържете парче хрян с дължина 10 см и да го смесите с четвърт чаша ябълков оцет. Оставете сместа да престои около две седмици, след което я прецедете. С помощта на памучен тампон нанесете върху засегнатите места. Правете това три пъти на ден в продължение на около месец.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама