Ето как правилно да пиете витамини и добавки, за да ги усвоява тялото ви


Ето как правилно да пиете витамини и добавки, за да ги усвоява тялото ви
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали приемате ежедневно мултивитамини, за да подобрите цялостното си здраве, или разчитате на билкови добавки, за да допълните диетата си, важно е да сте наясно с възможните взаимодействия.

Витамините са органични съединения, които в малки количества са необходими за нормалния метаболизъм. Приемането на някои витамини заедно може да повлияе на усвояването им в тялото – понякога го влошава, а понякога подобрява ефекта.

Вижте още: Ето защо някои хора ги боли глава от червено вино

В допълнение, някои витамини могат да повлияят на ефективността на лекарствата и дори да влошат страничните ефекти. А ето какво трябва да знаете за използването на витамините и добавките.

Кои добавки не трябва да приемате заедно?

Магнезий и калций

Въпреки че тези два минерала работят заедно, те трябва да бъдат в баланс, за да бъдат ефективни. Докато магнезият помага за усвояването на калций, твърде много калций всъщност може да има обратен ефект, предотвратявайки усвояването на магнезий. Изследванията показват, че съотношението калций към магнезий над 2:1 е свързано с повишен риск от метаболитни, възпалителни и сърдечно-съдови нарушения. За да сте сигурни, че получавате правилното съотношение, консултирайте се с вашия лекар или зъболекар.

Желязо и зелен чай

Не е добра идея да приемате добавки с желязо (или да ядете храни, богати на желязо) едновременно със зеления чай. Това е така, защото основната съставка на зеления чай, епигалокатехин галат (EGCG), се свързва с желязото и намалява усвояването му.

Проучване от 2016 г. свързва пиенето на големи количества зелен чай с развитието на желязодефицитна анемия. Зеленият чай  има големи ползи за здравето, така че не се колебайте да го пиете – просто го правете умерено и изчакайте два часа след приема на добавка с желязо.

Витамин С и В12

Приемането на витамин С и витамин В12 едновременно не се препоръчва. Това е така, защото високите дози витамин С могат да намалят количеството витамин В12, което тялото абсорбира и метаболизира, казват специалистите. Не забравяйте да приемате витамин С поне два часа след витамин В12. Ето как можете да избегнете дефицит на B12.

Мастноразтворими и водоразтворими витамини

Някои комбинации трябва да се избягват, дори ако те не са проблематични сами по себе си. Например, въпреки че е безопасно да се приема витамин D с витамин B12, не се препоръчва. Това е така, защото витамин D е мастноразтворим, който се усвоява по-добре с храната, докато В12 е водоразтворим витамин, който трябва да се приема на празен стомах. Същото важи и за витамин С и витамин D – те трябва да се приемат по различно време.

По същия начин водоразтворимите витамини, които не се съхраняват в тялото, като витамин С, витамини от група В, включително тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (B7), фолати/фолиева киселина (B9) и кобаламин (B12) – изискват тялото да абсорбира и използва вода, казва д-р Ормънд. Най-добре е да се приемат без храна с чаша вода.

Вижте още: Кога е по-добре да пием вода - преди или след ядене

Кои витамини трябва да се приемат заедно?

По принцип водоразтворимите витамини могат да се приемат заедно без храна, а мастноразтворимите витамини могат да се приемат заедно с храна, която съдържа здравословни мазнини. Следните комбинации от добавки всъщност могат да бъдат по-ефективни, отколкото когато се приемат поотделно:

1. Витамин D, витамин K2 и други мастноразтворими витамини

Витамин K1 или филохинон присъства в тъмните листни зеленчуци, докато витамин K2 (менахинони) се намира във ферментирали храни и животински храни. Изследванията показват, че два мастноразтворими витамина (витамин D и витамин K2) работят заедно, за да гарантират, че калцият се абсорбира в костите, вместо да се отлага в артериите.

Мастноразтворимите витамини като A, D, E и K могат да се приемат едновременно.

Мастноразтворимите витамини се съхраняват в черния дроб, мазнините и мускулите на тялото и трябва да се приемат с мазнини от храната.

2. Магнезий и витамин D3

Действието на тези два витамина се засилва, когато се приемат заедно.

Изследване от 2018 г., публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition показва, че без достатъчно магнезий, синтезът на витамин D и метаболизмът в тялото са нарушени. С други думи, магнезият е необходим, за да превърне витамин D във форма, която тялото може да използва.

3. Мед и цинк

Когато става въпрос за комбиниране на мед с цинк, всичко опира до баланса. Цинкът пречи на усвояването на медта, но приемането на твърде много цинк може дори да причини дефицит на мед. Ако приемате цинк, препоръчително е да приемате и добавка от 2 mg мед, за да поддържате баланса на тези два минерала в тялото.

4. Омега-3 и витамин Е

Приемането на тези две добавки заедно може да подобри здравето на сърцето. Омега-3 мастните киселини са основни мазнини, които могат да предпазят от медицински състояния като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.

Витамин Е е важно хранително вещество с антиоксидантни свойства, което укрепва имунната система.

Малко проучване на 60 мъже пациенти със съдови заболявания установи, че комбинацията от омега-3 и витамин Е има благоприятен ефект върху инсулиновата резистентност.

5. Желязо и витамин С

Желязото е най-често срещаният дефицит на хранителни вещества в човешкия организъм.

Минералът е жизненоважен за оптималното функциониране на човешкото тяло – той е основният компонент на хемоглобина, протеинът в червените кръвни клетки, който транспортира обогатената с кислород кръв от белите дробове до други части на тялото. Недостатъчното количество желязо или анемията възпрепятстват този процес, което води до умора.

Някои лекари предлагат комбиниране на желязо с витамин С, за да се увеличи максимално усвояването му. Клинично изпитване от 2020 г. на 440 души с анемия не показва разлика в усвояването на желязо между група, приемаща желязо с витамин С, и група, приемаща само желязо. Освен това, няма нищо лошо в комбинирането на тези две добавки, така че не може да навреди да опитате, казва

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама