Ето защо някои хора ги боли главата от червенето вино


Ето защо някои хора ги боли главата от червенето вино
Снимка: iStock

Ако чудите каква е причината да ви боли главата след пиенето на червено вино, учени от Калифорнийския университет в Дейвис обясниха на какво се дължи това. Резултатите от проучването им са публикувани в списание Scientific Reports.

Някои хора дори след една чаша червено вино могат да получат главоболие за период от 30 минути до три часа. И това явление е регистрирано дори при хора, които обикновено нямат главоболие след употреба на други алкохолни напитки.

Вижте още: 3 основни типа главоболие: Какво издават и как да ги различите

Експертите предполагат, че причината е във флаванола, който се съдържа в червените вина. Вероятно веществото кверцетин нарушава нормалния метаболизъм на алкохола, като провокира главоболие. Този флаванол се съдържа във всички видове плодове и зеленчуци, включително и в гроздето. Често се използва като хранителна добавка, но се променя, когато се смеси с алкохол. По-конкретно кверцетинът се превръща в кверцетин глюкуронид, който блокира метаболизма на алкохола. В резултат на това хората могат да натрупат токсина ацеталдехид, който причинява зачервяване на лицето, главоболие и гадене.

Вижте още: Ето с кои болести се бори червеното вино

Нивата на този флаванол в червеното вино могат да варират значително в зависимост от количеството слънчева светлина, начина на производство на виното, включително контакта с люспите от грезде по време на ферментацията, избистрянето на питието и отлежаването.

Екипът планира да продължи изследванията си и в бъдеще. Наред с други неща, те искат да сравнят определени сортове червено вино с различно съдържание на кверцетин, за да потвърдят теорията си.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама