3 основни типа главоболие: Какво издават и как да ги различите


3 основни типа главоболие: Какво издават и как да ги различите
Снимка: iStock

Не сте сигурни дали това пулсиране в главата ви означава, че сте изпили една чаша вино в повече, или че трябва да посетите лекар? Въпреки че местоположението на болката не може да ви каже всичко за главоболието (или причината за него), то може да предложи няколко насоки.

Повечето главоболия попадат в една от двете категории - напрежение или мигрена. Главоболията от напрежение са по-леки и се ситуират от двете страни на главата. Често се описват като натиск или както обичаме да казваме „като менгеме”.

Мигрената обикновено е по-тежка. Тя често е едностранчива и с по-пулсираща болка, като може дори да е съпроводена от гадене или чувствителност към светлина.

Има и трети тип главоболие, който е далеч по-рядко срещан – клъстърното. То винаги се случва от една и съща страна на главата и по-специално зад очите. В случай, че се случва често или не изчезва след няколко дни, добре е да посетите невролог.

Всички видове главоболия могат да бъдат отключени от дехидратация, болести, недоспиване, хормонални промени, пропускане на хранене и стрес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама