Студът причинява главоболие


Студът причинява главоболие
Снимка: iStock

Главоболието, което се появява в отговор на промяната на времето или внезапни промени в атмосферното налягане, е познато на много хора. Мразовитото време може да предизвика подобна реакция в тялото, когато човек излиза навън. Тези болезнени усещания нямат нищо общо със състоянието на мозъчните съдове, ако човекът няма високо кръвно, каза неврологът д-р Александър Будик.

"Мозъчните съдове имат своя, специална регулация. Докато горното, систоличното кръвно налягане не се повиши до 200 мм, системите, които стабилизират кръвния поток в мозъка, работят адекватно и нищо не се случва на съдовете, включително и на студа", допълни Будик.

Според него главоболието, което се получава при студа, зависи от чувствителността на кожните рецептори.

"Ако човек излезе навън и почувства главоболие с рязка промяна в температурата на въздуха, това не е страшна патология. Това е реакцията на тялото към температурните показатели. Рецепторите са разположени по целия скалп, с повишена чувствителност могат да бъдат прекомерно раздразнени в студа, така че може да се появи главоболие", каза неврологът.

За да предотвратите това, достатъчно е да носите шапка, съветва специалистът.

Някои хора може да имат специфичен тип главоболие, свързано със студа. "Това е главоболие, което се появява при ядене на нещо студено, например сладолед. Чувствителните окончания в устата са толкова раздразнени, че започва главоболие. Това не е притеснителен симптом и не е симптом за нищо по-особено", обясни Александър Будик.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама