Тази билка ще ви помогне при температура и главоболие


Тази билка ще ви помогне при температура и главоболие
Снимка: iStock

Може би дори не подозирате, но белият равнец е средство за сваляне на температура. Това свое свойство билката дължи на ценните си съставки (флавоноиди, танини, етерично масло и камфор), които предизвикват обилно потене.

Ако сте настинали и имате температура, бързо си пригответе отвара от лековития бял равнец. За по-добър ефект към него може да добавите и малко настърган джинджифил. Отварата се приготвя като оставите да се кисне за 10 минути лъжичка от изсушената билка в чаша вода. Тъй като равнецът има специфично горчив вкус, е добре да подсладите чая с лъжица мед. Температуропонижаващият му ефект се засилва и с добавянето на канела и лимонов сок. Тези съставки се отразяват благоприятно и на възпаленото гърло.

За понижаване на температура белият равнец се комбинира с бъз (Sambucus) или мента (Mentha)

Необходимо е да приемате всекидневно по 3 чаши от лековитата отвара.
Температурата започва да се понижава още от приема на първата чаша чай.
Температуропонижаващо действие има и комбинацията на горчивата билка с малинови листа.

Отпуснете се във вана с бял равнец, за да свалите температурата. Просто изсипете към водата във ваната отвара, приготвена от едно пакетче от изсушената билка. За засилване на ефекта се препоръчва прибавянето и на две чаши едра сол. Тази загряваща вана предизвиква обилно потене, което от своя страна действа температуропонижаващо.

6 МИТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ, НА КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ВЯРВАТЕ

При газове и киселини

Неприятните газове, които са една от възможните причини за подуване на корема, изчезват с отвара от билката на Ахилеа (бял равнец). Тя е природен метод за редуциране на киселините, предизвикани от различни стомашни проблеми. Приема се по 3х1 чаша отвара от горчивата билка за възстановяване на раздразнената стомашна лигавица.

Високо кръвно

Високото кръвно налягане се повлиява благоприятно от наричания още женска билка бял равнец. Хипертоничните кризи се овладяват посредством разширяване на артериите. По този начин действа върху човешкия организъм чаят от бял равнец.

Благоприятното влияние на женската билка при хипертония се дължи на силно изразеното й диуретично качество. Приемът на лековитата отвара води до повишаване на позивите за уриниране, тъй като тялото изхвърля излишните течности и събраните токсини.

Артериалното налягане се повишава в резултат от изхвърлянето на излишната течност. На този принцип ахилесовата билка повлиява благоприятно високото кръвно налягане и овладява неприятните хипертонични пристъпи.

ТАЗИ ПРОЛЕТНА БИЛКА ЩЕ ИЗЧИСТИ ТОКСИНИТЕ ОТ ЧЕРНИЯ ДРОБ

Инфекции като грип и настинка

Чудотворният бял равнец се отразява благоприятно на организма и в моменти, в които той активира защитните си механизми и се бори с инфекции като грип и настинка. Освен като антипиретик, растението се използва и за облекчаване симптоми на грип.

Ако коварният вирус ви е сграбчил в "прегръдката" си и се чувствате безсилни, белият равнец е вашата панацея. Приемайте по три чаши на ден от лековитата билка. Добавете и мед за по-благоприятен вкус и засилване на загряващото и антибактерицидното действие на женската билка.

Не забравяйте да добавите и отвара от полското растение към водата във ваната. Инхалации с масло от лечебното растение стопират възпалителните процеси в лигавицата на дихателната система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама