6 мита за здравословното хранене, в които НЕ трябва да вярвате


6 мита за здравословното хранене, в които НЕ трябва да вярвате
Снимка: iStock

Изграждането на здравословна връзка с храната често изисква предприемане на определени стъпки - отвикване от определени навици, информираност и т.н. Един от най-сигурните начини да започнете това приключение е да развенчаете няколко мита, които не помагат нито на физическото, нито на психическото ви здраве. Ето в какво трябва да спрете да вярвате още днес.

Мит 1: Калориите трябва да се сведат до минимум

От години диетологията налага идеята, че яденето на 1200 калории или по-малко е идеално за повечето възрастни жени, които искат да отслабнат. Но това е не само опасен мит, увековечаван от културата на хранене, а наистина грешно схващане. 1200 калории на ден са препоръчителните калорични изисквания за малко дете.

Освен че не осигурявате на тялото си достатъчно гориво, ограничаването на калориите до това ниво може да навреди на вашия метаболизъм и психично здраве. Но какво е здравословното количество калории, които да консумирате на ден? Това зависи само от вас, вашето лично здраве, килограми и физическа активност.

Мит 2: Избягвайте храните с глутен

Ако имате цьолиакия или чувствителност към глутен, трябва да избягвате да ядете глутен, но ако тялото ви реагира нормално към този протеин, тогава е най-добре да го консумирате. Всъщност, по-голямата част от населението усвоява глутена добре - това е страхотен протеин на растителна основа и предлага вкус и текстура на печените изделия. Умишленото избягване на глутен без причина може да доведе до допълнителни проблеми като недостиг на важни хранителни вещества като витамини от група В, желязо и магнезий.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ТЯЛОТО ВИ, АКО НЕ ЯДЕТЕ ГЛУТЕН ЕДИН МЕСЕЦ

Мит 3: Въглехидратите са лоши за вас

Въглехидратите изглежда са враг номер едно в света на диетите, но без никаква основателна причина. Те са абсолютно необходими във всички аспекти на живота. Нуждаете се от тях, за да поддържате основните си функции, като например използването на мозъка и дишането. Освен това, те ни осигуряват енергия и фибри и правят възможно натоварването по време на тренировка.

Мит 4: Има "добра" и "лоша" храна

Според Силфвердук храната няма морална стойност, което означава, че не е нито добра, нито лоша. Въпреки че е не всички храни са еднакви по отношение на хранителната стойност, това не прави десертите или преработените храни „лоши“. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини са важни за вашето здраве и трябва да бъдат включени във вашата диета, но храни като сладолед, пица и френски пържените картофи също играят роля и биха били по-добре да бъдат наречени „забавни“. Тези „забавни” закуски могат да ви донесат радост и утеха след тежък ден и можете да ги балансирате с други хранителни групи.

Мит 5: Храната с високо съдържание на мазнини е вредна

Храни като ядки, мазни риби, авокадо и зехтин съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини и есенциални мастни киселини. Те са здравословни и противовъзпалителни за сърцето." Всъщност, включването на мазни храни в диетата е далеч по-здравословен вариант, отколкото да консумирането на „нискомаслени” продукти.

Мит 6: Прясно изцедените сокове детоксикират тялото ви

Много вероятно виждате реклами в социалните мрежи за сокове и чайове, които твърдят, че "прочистват" тялото ви и ви помагат да отслабнете чрез "детоксикация”. Изцеждането на сок няма да насърчи този процес, защото тялото ви вече се детоксикира по естествен начин, благодарение на черния дроб и бъбреците. Единственото, от което имате нужда, е да включите повече вода в диетата си, за да увеличите скоростта на премахване на токсините по естествен начин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама