Какво ще се случи с тялото ви, ако НЕ консумирате глутен месец


Какво ще се случи с тялото ви, ако НЕ консумирате глутен месец
Снимка: iStock

Ясно е, че хората с цьолиакия не трябва да консумират глутен, тъй като е рисковано за тяхното здраве. Но изненадващо, хората, които нямат това състояние, също могат да бъдат приятно изненадани от ползите, които идват с ограничаването на глутена. Ето за какво точно говорим.

1. Ще имате по-добра перисталтика

Хората, които са чувствителни към глутен, могат да имат различни нарушения в храносмилателната система. Някои - диария, други - запек. Това се случва, защото глутенът може да причини лошо усвояване на хранителни вещества.

2. Ще забравите за газовете и подуването

Понякога не е изключено да се почувствате подути, след като сте яли глутен, дори и да нямате никакви имунни нарушения. Това може да сигнализира, че тялото ви все пак не е съвсем приятелско настроено към глутена.

ЕТО ЗАЩО ДА НЕ ПРОПУСКАТЕ КАФЕТО

3. Съзнанието ви ще се избистри

Понякога може да страдате от неясен ум, обърканост и разсеяност, обвинявайки за това различни фактори, като стрес или липса на сън. Но учените твърдят, че причината за „мозъчната мъгла” може всъщност да е глутенът.

4. Ставате по-фертилни

Глутенът може да е причината за необяснимо безплодие. Всъщност една от най-често срещаните причини, поради които някои жени не могат да забременеят, се дължи на тяхната чувствителност към глутен. И нещо повече – изследванията сочат, че непоносимостта към глутен може да е виновна, когато става въпрос и за спонтанни аборти.

5. Тревожните мисли намаляват

Учените са доказали, че в тялото ни има определена връзка между червата и мозъка. Начинът, по който се чувстваме, всъщност има много общо с това, което слагаме в чиниите си. Ако се откажем от глутена, можем да станем по-малко тревожни.

6. Ще се сбогувате с „глутеновото лице“

С какво се характеризира „глутеновото лице”? С подпухнали червени бузи, тъмни пигментни петна и дребни пъпки около брадичката. Понякога човек, който е чувствителен към глутен, може да получи зачервяване на лицето, резултат от внезапното спадане на кръвното налягане, което също се свързва с алергия към глутен и проблеми с инсулина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама