6 знака, че имате непоносимост към глутен


6 знака, че имате непоносимост към глутен
Снимка: iStock/Guliver

Глутенът често се нарича "тихият убиец", защото може да причини хронични увреждания в цялото тяло. Разбира се, хората, които имат непоносимост към глутен, не са чак толкова много, но уви, с всяка следваща година броят им нараства главоломно. Ето няколко сигурни знака, че може би трябва да намалите консумацията на глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани предимно с червата: гадене, подуване на корема, коремна болка и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания, като най-подобен по симптоматика се оказва синдромът на раздразнените черва. Проучванията потвърждават, че 10-15% от световното население страда от синдрома, но според изследванията не е изключено голяма част от тези хора всъщност да са с чувствителност към глутен.

2. Промени в теглото

Глутеновата непоносимост може да доведе както до отслабване, така и до увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения.

3. Проблеми с централната нервна система

Не е тайна, че глутенът повишава пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на непоносимост могат да включват проблеми с концентрацията, депресията, безпокойството, безсънието и умората.

4. Хормонален дисбаланс

Съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения от рода на нередовен менструален цикъл, внезапни колебания на теглото и тежък ПМС. Хормоналните проблеми, причинени от глутена, могат да се засилят по време на пубертет, бременност и менопауза.

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератоза и дерматит са две доста често срещани състояния на кожата, пряко свързани с непоносимостта към глутен. Симптомите включват сърбеж, обриви и "гъша кожа" и могат да се появят по цялото тяло. Друг симптом са крехките, нездрави нокти, които не се чупят, а се делят на пластове.

6. Кариеси

Когато говорим за непоносимост към глутен, дори и в най-лека форма, абсорбирането на необходимите елементи и минерали в червата е нарушено. Това се отнася и за калция. Това може да се окаже сериозен проблем за зъбите и по-конкретно - свръхчувствителност на емайла, кариес, язви на лигавицата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама