Хормоните, свързани с напълняването при жените


Хормоните, свързани с напълняването при жените
Снимка: iStock/Guliver

В женското тяло има много повече хормони, отколкото в мъжкото, някои от които се отразят зле на телосложението и здравето ни. Добре е да знаете какво приемате и какво е влиянието върху тялото ви, за да не напълнеете изведнъж. Ето и хормоните, които са свързани с качването на килограми:

1. Инсулин

Той е отговорен за пренасянето на глюкоза в клетките. Инсулинът се съхранява като мазнина или се използва като енергия. Когато няма достатъчно инсулин в тялото ви, е възможно да напълнеете, защото това води до скок в нивата на кръвната захар и напълняване. За да избегнете това, е важно да хапвате сезонни плодове и ленено семе. Също така, трябва да избягвате алкохола и храненето късно вечер.

2. Естроген 

Както ниските, така и високите нива на естроген могат да доведат до рязко покачване на килограмите, затова трябва да внимавате с него. Когато естрогенът в тялото ви е в прекалено големи количества, клетките, които произвеждат инсулин, са стресирани и това води до покачване на нивата на глюкозата, а това съответно до напълняване. Когато естрогенът е в малки количества, тялото се опитва да извлече колкото се може повече и превръща всичката енергия в мазнини. За да е уравновесено нивото на естрогена в тялото ви, трябва да избягвате алкохола, преработените меса и да тренирате редовно.

3. Тридиодни хормони 

Щитовидната жлеза произвежда Т3, Т4 и калцитонин. Когато тези хормони присъстват в прекалено малки количества в тялото ви, това може да доведе до хипотиреоидизъм, а вследствие на това и до покачване на килограмите. За да го избегнете, трябва да консумирате храна, богата на цинк и витамин Д.

4. Тестостерон 

Може би ви е странно, че виждате този хормон тук, но той не е само мъжки. Тестостеронът се произвежда и в женското тяло. Той укрепва мускулите и костите, поддържа либидото и изгаря много голяма част от мазнините, които приемаме. Поради различни фактори, този хормон може да намалее с годините и това да доведе до напълняване. За да го избегнете, тренирайте редовно, не пийте алкохол и приемайте храни, богати на фибри.

5. Прогестерон 

Той е много важен за правилното функциониране на женското тяло. Съдържанието му в тялото може да намалее заради стрес, менопауза или прием на противозачатъчни хапчета. За да поддържате нивата на прогестерон в тялото си, тренирайте редовно и медитирайте, защото така ще намалите стреса.

Ако в даден момент забележите, че започвате да качвате килограми, без да има разлика в начина ви на хранене, незабавно се консултирайте с лекар. Той най-добре може да ви обясни защо се случва така и какво да направите, за да се справите с проблема.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама