Ето с кои болести се бори червеното вино


Ето с кои болести се бори червеното вино
Снимка: iStock

За ползите от червеното вино се говори отдавна. Важна обаче е мярката, защото всичко, с което се прекалява може да ни навреди.

Представяме ви няколко ползи от червеното вино:

Червеното вино е богато на антиоксиданти

Гроздето съдържа високи нива на полифеноли, които са антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес и възпалението. Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаление и оксидативен стрес.

Намалява риска от депресия

Според изследване хората, които пият умерено количество червено вино са по-малко склонни да изпаднат в депресия, отколкото тези които не консумират.

Подобрява чревната флора

Полифенолите в червеното вино могат да помогнат за по-здрава чревна микрофлора. В умерени количества виното може да служи като пробиотик.

ЕТО КОИ БОЛЕСТИ ЛЕКУВА РАКИЯТА

Загуба на зрението

Ресвератролът може също да помогне за предотвратяване на загуба на зрение чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес, според изследване от 2016г.

Включително:

- глаукома

- катаракта

- диабетна ретинопатия

- дегенерация на макулата

Контролира нивата на кръвната захар

Употребата на червено вино може да намали нивата на кръвната захар, благодарение на ресвератрола, който се съдържа в ципата на гроздето. Освен, че регулира кръвната захар, той контролира холестерола и кръвното налягане.

Увреждане на мозъка след инсулт

Преглед от 2015г. показва, че ресвератролът може да ви помогне да защитите срещу вторично увреждане на мозъка след инсулт или травма на централната нервна система. Това се дължи на положителните му ефекти върху възпалението, оксидативния стрес и клетъчната смърт.

Тези проучвания обаче показват ефектите на ресвератрола, а не на самото червено вино.

Предотвратява сърдечно-съдови заболявания

Умерената употреба на червено вино повиши нивата на добрия холестерол, ще предотврати сърдечно-съдови заболявания, а полифенолите във виното ще предотвратят съсирването на кръвта и ще поддържат еластични кръвоносните съдове.

При настинка

Червеното вино може да помогне при обикновена настинка, тъй като ще предпази организма от вредното въздействие на свободните радикали.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама