Чаша червено вино за здраво сърце


Чаша червено вино за здраво сърце
Снимка: iStock

За никого не е тайна, че консумацията на алкохол не предлага особено голям набор от полезни вещества. Даже напротив - колкото по-често се отдаваме на този порок, толкова по-висок е рискът от отключване на редица здравословни проблеми, някои от които водещи до тежки усложнения. 

Червеното вино също, разбира се, попада в групата на алкохолните напитки, но за разлика от "твърдите" напитки, ежедневната консумация на чаша червено вино не само че не вреди, но и оказва изключително благотворно влияние върху цялостното ни здравословно състояние. 

За какво е полезно червеното вино?

Едно от най-дълбоко впечатляващите съставки на червеното вино е съдържанието на полифеноли. Действието им е толкова безотказно, че би било огромна грешка, ако обърнете гръб на разкошното червено питие.

Именно полифенолите се славят с противовъзпалителното си действие и защитата си, която оказват на сърдечно-съдовата система от отключване на различни възпалителни процеси, които биват причина за протичането на болестните процеси в човешкия организъм.

Друга, не по-малко известна здравословна полза, която наличието на полифенолите в отделните храни или напитки ни носят, е свързана със свалянето на "лошия" LDL холестерол, с което сърдечно-съдовата ни система получава автоматична защита.

Полифенолите биват още разпознавани и като елагинова киселина, действаща против развитието на ракови заболявания. Пример за плодове, особено богати на същите чудотворни вещества, са ягодите и малините.

Все пак, няма как да не заговорим и за правилното, или по-скоро, препоръчителното количество червено вино, което трябва да консумираме всички ние.

На дамите се препоръчва една чаша, което се равнява на около 200 - 250 мл от алкохолната напитка, докато при мъжете дневното препоръчително количество е двойно. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама