Кога е по-добре да пием вода - преди или след хранене


Кога е по-добре да пием вода - преди или след хранене
Снимка: iStock

Казват, че е добре да се пие колкото се може повече вода, но много хора се чудят дали трябва да я пият сутрин – на гладно, по време на хранене или преди лягане?

Вижте още: 6 неща, които не знаете, че се случват по време на менструалния ви цикъл

Някои специалисти в областта на храненето са застъпници на мнението, че не е добре да се пие вода по време на хранене, а едва след като сте се нахранили. Причината е, че водата разрежда стомашната киселина, тоест нарушава нейното рН, което е необходимо за разграждането и усвояването на храната. В резултат на това храносмилането се забавя, което може да причини много проблеми с храносмилането и газове.

"Пиенето на вода веднага след хранене води до разреждане на стомашните сокове, ензимите, които са необходими за храносмилането, се разреждат. Това води до по-малко отделяне на храносмилателни ензими, което може да доведе до киселини в стомаха', обяснява д-р Аня Суд.

Въпреки че е важно да останете хидратирани и да пиете по два литра вода на ден, не трябва я пиете водата по време на хранене. Ако приемате течност с храната, това може да наруши нивото на концентрация на киселина в стомаха и в жлъчката, които са необходими за правилното смилане на храната. Този съвет важи особено за пиенето на студена вода, защото тя допълнително забавя процеса на смилане на храната и усещането за тежест в стомаха ще бъде по-голямо.

Вижте още: Учени: Ето колко яйца може да ядете на ден

Най-добре би било да пиете вода 30-15 минути преди хранене. След хранене изчакайте поне половин час, за предпочитане час, за да пиете вода.

"Моята препоръка е да пиете два литра вода през деня и да ги пиете постепенно, за да не препълвате и не натоварвате стомаха. Прекалено много вода нарушава храносмилането, а освен това може да се случи излишната храна да остане в тялото и да наруши нивата на инсулин, което води до повишен риск от диабет“, каза диетологът Анджу Сод.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама