6 неща, които не знаете, че се случват по време на менструалния ви цикъл


6 неща, които не знаете, че се случват по време на менструалния ви цикъл
Снимка: iStock

Вече е добре известен факт, че по време на цикъла си жените все още могат да забременеят, но има много други неща, които трябва да научат за тялото си. Менструалният цикъл е сложен процес, който регулира женското тяло и няма съмнение, че оказва голямо влияние върху живота ни. Ето някои факти, които вашият гинеколог вероятно не ви е казал и ги споделяме с вас.

1. Хипокампусът всъщност нараства по размер

Проучване е показало, че когато нивата на естроген се повишават, хипокампусът нараства по размер. Тези мозъчни промени всъщност засягат поведението на жените. Изследователите заключават, че ако дамите в определени фази от цикъла си са особено възприемчиви към промени в поведението си, може да е подходящ момент за терапия за борба с промените в настроението, например.

Вижте още: Това е витаминът на младостта, ето как да си го набавите

2. Хормоните влияят на тялото ви по различен начин в зависимост от седмицата

Хормоните играят огромна роля в тялото ви. Обикновено менструалният цикъл изглежда така:

През първата седмица може да почувствате някои менструални проблеми преди началото на менструацията. След това нивата на естроген започват да се повишават и започвате да се чувствате по-добре.

През втората седмица се чувствате най-добре и нивата на тестостерон се повишават за кратко. Може да почувствате, че искате да прекарате по-интимно време с партньора си.

През третата седмица нивото на естроген намалява драстично и прогестеронът се повишава. Може да почувствате промени в настроението и да чувствате унилост.

През четвъртата седмица естрогенът и прогестеронът намаляват и някои жени започват да страдат от предменструален синдром (ПМС).

3. Менструалните спазми всъщност могат да променят структурата на женския мозък

Изследователите казват, че менструалните болки засягат между 20% до 90% от подрастващите момичета. Могат да продължат до 72 часа. Още едно проучване е установило, че жените, които съобщават за менструална болка, показват намаляване на обема в областите на мозъка, които участват в обработката на данни, сензорната обработка на по-високо ниво и регулирането на ендокринната функция. Ако смятате, че сте започнали да се представяте по-зле на работа, може би менструалните спазми са причината за това.

4. Менструалните спазми могат да се местят

Не, това не е шега. Менструалната болка може да пътува буквално. Понякога можете да почувствате крампи на места като краката си. Тазовата област е съставена от мрежа от нерви и когато се появи болка, тя засяга и краката, долната част на гърба и дупето.

Освен това загубата на основни минерали по време на цикъл (като желязо, магнезий и калий) изтощава тялото и мускулите реагират със спазми или крампи. Лекарите също казват: "Това е като гнездо, където клонките са преплетени. Така че, ако нещо ви дразни от едната страна (като корема), може да го усетите и от другата страна (като долната част на гърба).

Вижте още: 4 грешки, които може би допускате с бельото си

5. Вашият менструален цикъл може да повлияе на гласа ви

Това не е добра новина за певците, но едно проучване показа, че по време на вашия цикъл може да изпитате предменструален вокален синдром, което означава загуба на вокална сила и намалена способност за пеене. Сухите гласни струни могат да направят още по-трудно контролирането на вибратото.

6. Менструацията ви се влошава, когато е студено

Според лекарите през зимата жените се оплакват от влошаване на цикъла. Студеното време също може да окаже влияние върху продължителността на цикъла. През лятото цикълът е по-кратък с 0,9 дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама