6 неща, които не знаете, че се случват по време на менструалния ви цикъл


6 неща, които не знаете, че се случват по време на менструалния ви цикъл
Снимка: iStock

Вече е добре известен факт, че по време на цикъла си жените все още могат да забременеят, но има много други неща, които трябва да научат за тялото си. Менструалният цикъл е сложен процес, който регулира женското тяло и няма съмнение, че оказва голямо влияние върху живота ни. Ето някои факти, които вашият гинеколог вероятно не ви е казал и ги споделяме с вас.

1. Хипокампусът всъщност нараства по размер

Проучване е показало, че когато нивата на естроген се повишават, хипокампусът нараства по размер. Тези мозъчни промени всъщност засягат поведението на жените. Изследователите заключават, че ако дамите в определени фази от цикъла си са особено възприемчиви към промени в поведението си, може да е подходящ момент за терапия за борба с промените в настроението, например.

Вижте още: Това е витаминът на младостта, ето как да си го набавите

2. Хормоните влияят на тялото ви по различен начин в зависимост от седмицата

Хормоните играят огромна роля в тялото ви. Обикновено менструалният цикъл изглежда така:

През първата седмица може да почувствате някои менструални проблеми преди началото на менструацията. След това нивата на естроген започват да се повишават и започвате да се чувствате по-добре.

През втората седмица се чувствате най-добре и нивата на тестостерон се повишават за кратко. Може да почувствате, че искате да прекарате по-интимно време с партньора си.

През третата седмица нивото на естроген намалява драстично и прогестеронът се повишава. Може да почувствате промени в настроението и да чувствате унилост.

През четвъртата седмица естрогенът и прогестеронът намаляват и някои жени започват да страдат от предменструален синдром (ПМС).

3. Менструалните спазми всъщност могат да променят структурата на женския мозък

Изследователите казват, че менструалните болки засягат между 20% до 90% от подрастващите момичета. Могат да продължат до 72 часа. Още едно проучване е установило, че жените, които съобщават за менструална болка, показват намаляване на обема в областите на мозъка, които участват в обработката на данни, сензорната обработка на по-високо ниво и регулирането на ендокринната функция. Ако смятате, че сте започнали да се представяте по-зле на работа, може би менструалните спазми са причината за това.

4. Менструалните спазми могат да се местят

Не, това не е шега. Менструалната болка може да пътува буквално. Понякога можете да почувствате крампи на места като краката си. Тазовата област е съставена от мрежа от нерви и когато се появи болка, тя засяга и краката, долната част на гърба и дупето.

Освен това загубата на основни минерали по време на цикъл (като желязо, магнезий и калий) изтощава тялото и мускулите реагират със спазми или крампи. Лекарите също казват: "Това е като гнездо, където клонките са преплетени. Така че, ако нещо ви дразни от едната страна (като корема), може да го усетите и от другата страна (като долната част на гърба).

Вижте още: 4 грешки, които може би допускате с бельото си

5. Вашият менструален цикъл може да повлияе на гласа ви

Това не е добра новина за певците, но едно проучване показа, че по време на вашия цикъл може да изпитате предменструален вокален синдром, което означава загуба на вокална сила и намалена способност за пеене. Сухите гласни струни могат да направят още по-трудно контролирането на вибратото.

6. Менструацията ви се влошава, когато е студено

Според лекарите през зимата жените се оплакват от влошаване на цикъла. Студеното време също може да окаже влияние върху продължителността на цикъла. През лятото цикълът е по-кратък с 0,9 дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама