Това е витаминът на младостта, ето как да си го набавите


Това е витаминът на младостта, ето как да си го набавите
Снимка: iStock

Най-лесният начин да разберете, че ви липсва витамин А в тялото е, че например сутрин се чувствате добре и бодри, а към обяд вече сте уморени, апатични и някак сиви в лицето.

Витамин А е вид витамин, който в нашата имунна система се бори с вируси, бактерии и други патогени, поддържа тялото младо и здраво, подобрява зрението и прави кожата гладка и здрава.

Хората, чиито клетки са наситени с каротин, т.е. витамин А - остават млади по-дълго.

Как да напълним клетките с каротин?

Като консумирате възможно най-много храни, богати на витамин А. Това означава преди всичко да си набавяте колкото се може повече тъмнозелени, жълти и червени зеленчуци, като спанак, броколи, моркови, цвекло и тиква. Кайсиите също съдържат много витамин А.

Как каротинът влиза в кръвта?

Каротините са пигменти, съдържащи мазнини. Около 60 от тях се считат за провитамини, прекурсори на витамин А, които се появяват по време на храносмилането. Готовият витамин А учените наричат ​​още ретинол, ратин или ретионоид в зависимост от химичната структура – ​​намира се в някои животински продукти като черен дроб, масло, пълномаслено мляко, сирене, яйца и особено в рибеното масло. Животните превръщат каротините по време на хранене в готов витамин А. Този витамин бързо навлиза в кръвта и по този начин в клетките на тялото.

Храни, които са богати на витамин А:

– телешки черен дроб

- морков

– спанак

- тиква

– папая

– зеле

- броколи

- пъпеш

– домат

- авокадо

– кайсия

- маруля

– грах

– боб

Ами ако на детето му липсва витамин А?

Последните изследвания показват, че витамин А е тясно свързан с растежния хормон. Затова децата трябва да ядат много тъмнозелени, жълти и червени зеленчуци, които влияят върху растежа на зъбите, костите и укрепват целия защитен механизъм на организма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама