Учени: Ето колко яйца може да ядете на ден


Учени: Ето колко яйца може да ядете на ден
Снимка: Istock

Яйцата обикновено се консумират на закуска, но често се ядат като добавка към основните ястия, като част от някои сосове, дресинги и други.

Именно поради честото ядене на яйца, всеки от нас сигурно няколко пъти си е задавал въпроса - колко яйца всъщност е позволено да се ядат на ден? Дали хронично болните хора могат да ги ядат и колко често?

Вижте още: Яжте вечер тези храни, топят мазнините през нощта

Лекари и диетолози са с различни мнения

Що се отнася до това колко яйца всъщност можете да ядете на ден, диетолозите и лекарите имат различни мнения по този въпрос. Някои твърдят, че консумацията на голям брой яйца на дневна или седмична база е изключително вредна, тъй като те съдържат по-високи количества холестерол, който, ако се приема редовно в тялото, може да причини по-сериозни здравословни проблеми като някои сърдечни заболявания, повишаване на триглицеридите и холестерол в кръвта.

Някои диетолози изобщо не са съгласни с подобни твърдения, тъй като според тях яйцата съдържат цял ​​набор от хранителни вещества, витамини и минерали, които имат благоприятен ефект върху човешкия организъм. Единственото, на което хората трябва да внимават, е количеството на приеманите жълтъци, а що се отнася до протеините, според тази група експерти е дори препоръчително да се ядат в големи количества, тъй като те са богат източник на протеини, които са необходими на всеки организъм. без значение към коя възрастова група принадлежи.

И двата лагера специалисти в областта на храните обаче са единодушни, че всеки от нас трябва да яде яйца, най-малко две през седмицата и най-много две през деня, ако човек е здрав. Това количество варени, пържени или печени яйца по никакъв начин не може да навреди на организма.

Според тях средностатистически възрастен може да консумира две яйца на ден без проблем.

Многобройни изследвания са правени по въпроса колко яйца може да изяде един възрастен на ден.

Според едно такова проучване, проведено в Съединените щати, хората, които са яли три яйца на ден, докато са били на специална диета, са успели да отслабнат много по-бързо от хората, които са яли същата диета, но с по-малко яйца на ден.

Внимавайте с жълтъците

Яйчните жълтъци съдържат до 90 процента от общото количество калций, желязо, фосфор, цинк, витамини В1, В6 и В12. Затова трябва да ядете жълтъци, но разбира се не в големи количества, защото те съдържат и по-големи количества мазнини, които е препоръчително да се консумират редовно. Друго предимство на яйцата е, че съдържат по-високи количества протеини, както и витамини, които разграждат мастните натрупвания като витамини А, D и Е.

За повечето хора, независимо колко ядат яйца, нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта им няма да се повишат, защото имат по-ниски нива на защитени мазнини в телата си.

Въпреки това, хората, които имат диабет, висок холестерол или високо кръвно налягане, трябва да ограничат консумацията на яйца, защото трябва да следят количеството холестерол, което консумират. За тези хора препоръчителният дневен прием на холестерол в кръвта е около 200 милиграма. За сравнение, един жълтък съдържа 100 милиграма холестерол.

Освен това е добре да знаете, че яйцата се консумират най-добре сварени в комбинация със свежи сезонни салати, които ще бъдат подправени със зехтин, а не слънчогледово олио.

Вижте още: Кое мляко е наистина полезно - краве, соево или бадемово

Започвайте деня си с две варени яйца

Ако искате постоянно да имате енергия, за да се справяте с лекота с предизвикателствата, които носи всеки нов ден, като същевременно се чувствате свежи и мотивирани, хапвайте две варени яйца всяка сутрин на закуска.

Яйцата са богати на много витамини и минерали.

От друга страна, поради факта, че яйчните жълтъци съдържат холин, редовната им консумация ще подобри паметта ви, ще подобри концентрацията ви, ще усетите промяна в скоростта на вашето мислене и някои рефлексни действия ще станат значително по-добри.

Яйцата също съдържат лутеин, който може да подобри зрението ви. Лутеинът се намира в зениците на очите, а консумацията му защитава ретината на очите и намалява възможността от катаракта.

Иначе е добре да знаете, че яйцето е най-полезната храна, достъпна за хората и можете да го включите в ежедневното си меню. Едно сварено яйце съдържа общо 70 калории, които при приемането им в организма ще ви държат сити за дълго време. В допълнение, съставът на яйцето съдържа много витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да функционира нормално.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама