7 ползи от сусамовия тахан


7 ползи от сусамовия тахан
Снимка: iStock/Guliver

Таханът, който се получава чрез смилане на сусамови семена, трябва да присъства в менюто на всеки, който иска да се храни здравословно. Той е изключително полезен за организма ни, затова ви предлагаме 7 причини защо трябва да го хапвате редовно.

1. Полезни вещества 

Сусамът съдържа качествени мазнини, витамини Е, РР, В1 и микроелементите силиций, фосфор, магнезий, калий, и калций. В 100 гр сусамов тахан има 594 калории, 30 гр белтъчини, 60 гр мазнини, 20 въглехидрати, 4 гр влакнини, 2,5 оксалати.

2. За здрави кости

Сусамовият тахан има високо съдържание на калций, който стабилизира костите на децата и намалява разреждането на калция в костите на възрастните.

3. Балсам за стомаха

Балансира състава на стомашните сокове и насърчава здравословната чревна перисталтика. Затова е много подходящ при хора, които имат проблеми с гастрит, колит и язва. 

4. При анемия и обилна менструация

Сусамовият тахан е с високо съдържание на желязо, затова се препоръчва при анемия и обилен менструален цикъл. В 100 гр сусамов тахан има около 9 мг желязо, което е половината от препоръчителния дневен прием.

5. Богат на антиоксиданти

Сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на фитоестрогена сесамин, който също има противоракови способности.

6. При болки в гърлото

Смесете равни части сусамов тахан и мед. Тази смес има успокояващ ефект, облекчава сухотата и болката в гърлото при преглъщане.

7. За здраво сърце

Таханът съдържа омега-3 мастни киселини, които понижават нивата на холестерола и подпомагат сърдечната система.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама