7 ползи за тялото, ако започнете да ядете по 2 зрънца карамфил на ден


7 ползи за тялото, ако започнете да ядете по 2 зрънца карамфил на ден
Снимка: iStock

Карамфилът е една от най-популярните подправки в света. Освен със сладкия си вкус, който придава на ястията, към които се добавя, има и лечебни свойства.

1. Подсилва имунната система

Карамфилът е една от най-добрите храни, които можем да приемаме за подкрепа на имунитета, тъй като увеличава количеството на белите кръвни клетки в тялото, което ни помага да се борим с инфекциите. И всичко това благодарение на съдържащия се в него витамин С.

2. Подобрява храносмилането

Карамфилът може да се използва като лек за храносмилателни проблеми, тъй като повишава секрецията на храносмилателни ензими. Той също така намалява гаденето. Да не говорим, че карамфилът е пълен с фибри, които стимулират храносмилането и помагат за предотвратяване на запек. Най-добрият начин за лечение на храносмилателни проблеми с карамфил е да се консумира под формата на прах или печен в мед.

Вижте още: 5 важни факта за женските яйцеклетки и плодовитостта

3. Помага при зъбобол

Тази подправка има и анестетични свойства. Ако имате зъбобол, поставете скилидка над проблемния зъб, за да премахнете дискомфорта, докато стигнете до зъболекаря.

4. Допринася за здрав черен дроб

Черният дроб е отговорен за детоксикацията на телата ни и обработването на лекарствата, които приемаме. Евгенолът в карамфиловото масло подобрява функцията на черния дроб.

5. Помага да се намали възпалението и болката в телата ни

Евгенолът също така придава на карамфила неговите аналгетични и противовъзпалителни свойства. Един от начините да се възползвате от това е да използвате тази подправка като лек за главоболие. Можете да направите това по 2 начина: да го консумирате или да го използвате локално. Ако предпочитате да ги консумирате, можете да смесите карамфил на прах и каменна сол с чаша прясно мляко и да го изпиете, за да облекчите главоболието си. Ако искате да го използвате локално, можете да накиснете зрънцата в кокосово масло и да масажирате слепоочията си, за да получите облекчение.

Вижте още: Опасни ли са плодовите червеи, които изяждаме неволно?

6. Полезен е за костите и ставите

Карамфилът съдържа определени елементи като флавоноиди, манган и евгенол, които насърчават здравето на костите и ставите. Тези вещества увеличават плътността на костите, участват в създаването на костна тъкан и транспортират здрави минерали до нашите кости.

7. Има антибактериални свойства

Проучване, проведено в университета в Буенос Айрес, е подложило карамфила на изпитание срещу някои сериозни бактерии като ешерихия коли и стафилококи. Изследването показа, че карамфиловото масло е ефективно при елиминирането на тези бактерии. Има дори рецепта за билкова вода за уста, направена с масло от чаено дърво, карамфил и босилек. Според Катедрата по пародонтология към университета KU Leuven в Белгия, тази естествена вода за уста може да подобри здравето на венците и да намали количеството бактерии и плака в устата, след като се използва само за 21 дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама