5 важни факта за женските яйцеклетки и плодовитостта


5 важни факта за женските яйцеклетки и плодовитостта
Снимка: iStock

Може би сте се чудили: кога е най-доброто време да имате бебе и кога е твърде късно? И възможно ли е да се подобри качеството на яйцеклетката, за да имате по-добри шансове за забременяване? Предлагаме ви 5 факта за женските яйцеклетки и плодовитостта, които трябва да знаете.

1. Колко яйцеклетки има една жена?

Жените се раждат с около 1 до 2 милиона яйцеклетки, но когато настъпи пубертетът, броят на яйцеклетките намалява между 300 000 и 400 000. При жените началото на техния фертилен период се отбелязва с овулация и менструация. Плодовитостта се отнася до периода, в който жената може да забременее и да роди.

2. Колко яйцеклетки произвежда една жена всеки месец?

Обикновено жената произвежда по една яйцеклетка всеки месец по време на овулация. По време на лечение на безплодие е възможно жените да произвеждат повече от една яйцеклетка всеки месец, тъй като инжектирането на хормон увеличава производството.

Вижте още: 5 неща, които всяка майка трябва да знае, преди да има второ дете

3. Колко яйцеклетки отделя една жена всеки месец?

След като жената започне менструалния си цикъл, една яйцеклетка овулира и около 1000 (незрели) яйцеклетки се губят всеки месец. Броят на яйцеклетките, които жената губи всеки месец, не се влияе от нищо, което може да се контролира. Въпреки че това може да изглежда като много загубени яйцеклетки всеки месец, не се притеснявайте – точно това е предназначено да прави женското тяло.

Защо жените губят яйцеклетки по време на цикъл?

Незрелите яйцеклетки, освободени по време на вашия цикъл, се наричат ​​фоликули и само един фоликул може да еволюира в яйцеклетка. Създаването на бебе е труден процес, който изисква висококачествено яйце. Следователно много фоликули се освобождават едновременно, за да се гарантира, че най-качественият фоликул се превръща в яйцеклетка.

4. Колко яйцеклетки имат жените през живота си?

Трудно е да се отговори колко яйцеклетки остават на жената, когато достигне определена възраст. Броят на оставащите яйцеклетки може да се различава много от жена на жена и се влияе от фактори като тютюнопушене и диета. Според това проучване жените в следните възрастови групи имат средно останали яйцеклетки:

На 20 години

Като цяло вашата плодовитост достига пик между късните тийнейджърски години и късните 20. През това време ви остават между 150 000 и 300 000 яйца, което е една от причините за пика в плодовитостта.

В началото на 30-те

Спадът в плодовитостта продължава до ранните 30 години, когато броят на яйцеклетките спада до около 100 000 до 150 000.

В края на 30-те

На 35-годишна възраст скоростта на загуба на яйцеклетки се увеличава, което означава, че губите повече яйцеклетки отпреди това. Останалите ви яйца са около 27 000.

На 40

Обикновено има по-малко от 5% шанс за забременяване на цикъл след 40-годишна възраст. Средно жена, която току-що е навършила 40 години, има между 5000 - 10 000 останали яйцеклетки.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за поликистозните яйчници

5. Влошава ли се качеството на яйцеклетките с възрастта?

Фертилитетът на жените и качеството на яйцеклетките се влошава с възрастта. Когато една жена е на 20 години, тя е в най-добрите си репродуктивни години. През 30-те години плодовитостта постепенно намалява, особено след 35-годишна възраст.

Що се отнася до качеството на яйцеклетката, всеки месец преди овулация яйцеклетките започват да се делят. При по-стари яйца вероятността от възникване на грешки по време на процеса на разделяне се увеличава. Това може да доведе до яйцеклетки, съдържащи необичаен брой хромозоми. Следователно шансовете за раждане на бебе с аномалии в развитието или синдром на Даун се увеличават с възрастта. И така, най-силните яйцеклетки са тези, които са готови да достигнат зрялост, когато сте на 20 години. Яйцеклетките с по-ниско качество са тези, които чакат търпеливо и остават, когато остареете.

Можете ли да подобрите качеството на яйцата?

Един важен фактор за качеството на яйцата е, както споменахме, вашата възраст. Жените на 20 години имат около двойно повече качествени яйцеклетки в сравнение с жените в средата на 30-те. Не можете директно да подобрите качеството на яйцеклетката и не можете да направите много за остаряването, но можете да направите определени неща, за да подобрите плодовитостта си. Фактори като непушене, неупотреба на големи количества алкохол и поддържане на здравословно, стабилно тегло могат да помогнат за подобряване на плодовитостта ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама