7 причини комарите да ни хапят по-често от другите


7 причини комарите да ни хапят по-често от другите
Снимка: iStock

Не сте сигурни как да се отървете от комарите? Безсънните нощи и сърбящите ухапвания остават в миналото, ако знаете какво ги привлича.

Облекло

Комарите използват очите си, за да изберат плячката си. Зрението се изостря особено вечер. Облеклото в тъмни цветове (тъмносиньо, черно) и червено улеснява разпознаването. Обмислете тази точка, когато избирате тоалети за разходка. Дайте предимство на по-светлите нюанси.

Кръвна група

Както знаете, само женските хапят. Мъжките се справят добре с растителна храна, като се хранят например с нектар от цветя. Женският комар се нуждае от протеин от кръвта, за да произведе яйца. И тя избира най-доброто. Ето защо се предпочитат определени кръвни групи, най-вече нулева. Ако комарът е усетил "своята" миризма, той няма да ви остави на мира.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!

Въглероден двуокис

Комарите го усещат до 50 метра. Следователно, колкото повече човек издишва, толкова по-привлекателен е за него. Големите хора издишват повече. Тъй като въглеродният диоксид се отделя през носа и устата, комарите обикновено обикалят по-близо до лицето.

Повишена телесна температура и пот

Комарите реагират на миризмата на човешкото тяло. Млечната киселина, пикочната киселина, амонякът и други съединения, отделящи се в потта, са страхотни примамки. Повишаването на телесната температура поради упражнения също трябва да бъде включено в списъка на рисковите фактори за ухапване.

7 РАСТЕНИЯ, КОИТО ПАЗЯТ ОТ КОМАРИ

Кожата като източник на миризма

Някои учени са склонни да вярват, че наличието на бактерии върху човешката кожа също е решаващ фактор за нападението на комарите. Отпадъчните продукти от микроорганизмите създават специален аромат, един вид сигнал за тях. Моля, обърнете внимание, че комарите избират различни части на тялото, за да хапят. Всичко това се дължи на една и съща миризма. В допълнение към лицето, те имат предпочитания към глезените и краката. Редовните душове и добрата хигиена, за съжаление, няма да помогнат за намаляване на атаките на комарите.

Бременност

Бъдещите майки често са особено привлекателни за досадните насекоми. Изследванията на учените подкрепят тази теория. Например в Африка бременните жени са два пъти по-привлекателни за маларийните комари, отколкото небременните. Учените смятат, че това се дължи на увеличеното количество въглероден диоксид, който издишват. Жените в края на бременността издишват 20% повече от него. Те също така установили, че коремът на бременната жена е по-горещ, което е известно, че е специален сигнал за семейството на комарите.

Бира

Чували ли сте някога, че комарите обичат бирата? Учените решиха да докажат и тази теория. Участници в експеримент трябвало да изпият чаша бира, докато седят на открито. Мнозина са забелязали, че броят на комарите се е увеличил значително.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама