7 признака, че сте прекарали коронавирус, без да знаете


7 признака, че сте прекарали коронавирус, без да знаете
Снимка: iStock/Guliver

Възможно ли е да сте преболедували COVID-19 и дори да не сте разбрали? Възможно е. „По-голямата част от хората, които се заразят с коронавируса, усещат само леки симптоми, най-честите от които са средно висока температура и кашлица.” обяснява д-р Даниел Аткинсън.

Въпреки това, заболяването има наистина широк спектър от симптоми - някои толкова леки, че едва се забелязват или пък лесно се бъркат с нещо друго. Ето кои са признаците, освен кашлица и температура, които подсказват, че може би сте изкарали коронавирус.

1.Хрема, запушен нос и болки в гърлото

Д-р Аткинсън твърди, че това класическо „зимно трио” може да означава лек случай на COVID-19. Тъй като звучи, а и вероятно се чувства като обикновена настинка или пролетна алергия, много хора дори не обръщат внимание.

2. Загуба на вкус и мирис

Въпреки че все още не е напълно установено защо някои хора съобщават за загуба на вкус и мирис, смята се, че в по-голямата част от случаите тези сетива се връщат след не повече от шест седмици, обяснява д-р Аткинсън.

3. Намален апетит

Логично, загубата на вкус и мирис обичайно води и до намален апетит. В подобни случаи е наистина важно да пиете много течности, за да помогнете на тялото си да се бори с вируса и да сведе до минимум симптомите.

4. Задух

Тъй като новият коронавирус е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, оплакванията като кашлица, болки в гърлото и задух често са доста показни. Ако задухът се получава в състояние на покой, то със сигурност имате нужда от лекарска помощ.

5. Умора и отпадналост

Когато тялото ви се бори с какъвто и да е вид инфекция, то изразходва енергия. Повечето хора, заболели от коронавирус, се чувстват уморени и летаргични. В подобни случаи не насилвайте тялото си, защото се нуждае от време, за да си почине физически, докато имунната система върши сериозната работа

6 "COVID пръсти"

Дерматолозите отчитат пурпурни лезии на стъпалата и ръцете на някои пациенти с инфекцията. Тези лезии най-често се срещат при деца и млади хора без симптоми, но в даден момент могат да станат сърбящи или болезнени.

7. „Розови” очи

Ако наскоро сте страдали от конюнктивит или просто сте забелязали, че очите ви са уморени, розови и със спукани капилярчета, това може да се дължи на COVID-19.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама