8 неочаквани начина да останем здрави тази зима


8 неочаквани начина да останем здрави тази зима
Снимка: iStock/Guliver

Случва се всяка зима: Независимо колко добре се обличате, вируситe са безпощадни и в един момент се озовавате в леглото с температура, течащ нос и силни болки в гърлото. Тази година обаче ви съветваме да се погрижите за имунитета си, като приложите едни по-различни подходи. 

1. Взимайте пробиотик

Дори да взимате мултивитамини, включването на пробиотик в сутрешния ви режим ще подобри храносмилателната ви система и ще засили имунитета ви. Добрите бактерии ще балансират лошите и поддържат червата ви (които съдържат 70% от вашия имунитет) в топ форма през цялата зима.

2. Откажете се от захарта

Сега, когато празниците свършиха, е време да стоите далеч от висококалорийните и сладки храни. Преработени храни и много захар не са това, от което вашият имунитет има нужда. Пийте кафето си чисто, съчетайте обяда и вечерята си със зеленчуци и хапнете плод за десерт. Ще сте благодарни през април.

3. Пийте костен бульон

Търсите топъл, засищащ обяд, който да е супер за имунната ви система? Предлагаме ви да пробвате костен бульон, който е богат на витамини и минерали, като се смята за едно от най-здравословните неща, които може да сложите в тялото си.

4. Вземете си гореща вана или отидете на сауна

Какво е нещото, което правите цяло лято, но рядко през зимата? (Не, не пиете мохито). Потите се. Вашата пот съдържа сол, амоняк, карбамид, минерали и метали, като всички те правят тялото по-токсично. Сложете английска сол и етерично масло от лавандула в гореща вана и след това се отпуснете вътре. Друг ефективен метод да се отървете от всички токсини е да отидете на сауна, за да се изпотите много добре и да се отървете от токсините в тялото си. По този начин ще помогнете на имунната си система да бъде силна.

5. Правете йога

Намаляването на стреса е изключително важно през сезона на грипа. Упражненията поддържат имунната ви система силна, но не прекалявайте. Пробвайте йога, за да се освободите от напрежението и да подобрите работата на сърцето.

6. Почиствайте телефона си

Вашият телефон е едно от нещата, които най-често използвате през деня, но той е покрит с много бактерии и мръсотия, затова е важно да го почиствате редовно. 

7. Пийте вода

Защо вашето гърло е толкова изсъхнало през зимата? Една от причините се крие в радиаторите и климатиците. Затова е важно да пийте повече вода, дори да не сте жадни трябва да хидратирате тялото си. Ако ви е омръзнала чистата вода, може да добавите вътре резенче лимон или други плодове.

8. Подлютете ястията си

През зимата е най-добре да слагате в ястията си три подправки: риган, куркума и чесън. Риганът е силен противогъбичен антиоксидант, който поддържа здравето на имунната ви система, куркумата има антибактериално и противовъзпалително своиство, а чесънът има антимикробен ефект и помага на сърдечно-съдовата система, така че ги използвайте щедро в ястията си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама