8 неща, които не трябва да правите в горещо време


8 неща, които не трябва да правите в горещо време
Снимка: iStock/Guliver

Жегите са изморителни, а и сме сигурни, че топлинен удар не влиза в летните ви планове. Ето какво да не правите никога, когато температурите надвишават 30 градуса. 

1. Пиете сладки безалкохолни напитки

Когато захарта влезе в кръвотока, водата се отделя от клетките на тялото, за да възстанови баланса в кръвта, а в черния дроб се задейства производството на хормона FGF21, който след това се изпраща до хипоталамуса и причинява жажда. И тъй като подсладителят от напитките много бързо прониква в кръвта, ще искате да пиете отново след 5-10 минути. По принцип няма нищо лошо в това, освен риск от качване на излишни килограми. Но когато сте дехидратирани, нещата се влошават още повече.

2. Съхранявате вода в пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки са направени от полиетилен терефталат или поликарбонат. При нагряване и двата материала отделят вредния за здравето бисфенол и PET - също антимон. Първото вещество има подобен ефект на естрогените и може да наруши хормоналния баланс в организма, а второто се смята за токсичен микроелемент и потенциален канцероген. Не се страхувайте обаче да съхранявате вода в пластмаса при стайна температура, дори ако домът ви е горещ.

3. Съхранявате лекарства и витамини в кухнята или банята

Когато се съхранява при високи температури, аспиринът става опасен, хидрокортизоновият крем се ексфолира, а съдържащите хормони лекарства, като орални контрацептиви и лекарства за щитовидната жлеза, губят ефекта си. Освен високата температура, влагата също е вредна за медикаментите.

5 ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ПОВЕЧЕ КАЙСИИ

4. Оставяте нетрайна храна на масата

Температурите от 15 до 30 градуса се считат за опасна зона за нетрайни продукти: месо, риба, яйца. Ако в храната има бактерии, популацията им ще се удвои за 20 минути.

При нормална стайна температура не се препоръчва да оставяте такава храна извън хладилника за повече от два часа. Но когато термометърът се повиши до 30 градуса, времето за безопасност се намалява до 60 минути.

5. Използвате вентилатор, ако е много горещо

Вентилаторите не охлаждат въздуха, те просто го движат, създавайки бриз. Най-често носи облекчение и помага на потта да се изпари.

Ако температурата на въздуха се повиши над 35 градуса, вентилаторът ще издуха горещ въздух около тялото, което може да увеличи топлината и да ви доведе до топлинна умора.

6. Пиете алкохол

Алкохолът намалява производството на вазопресин, хормон, който задържа водата в тялото, ограничавайки производството на урина в бъбреците. Намалявайки количеството на този хормон, алкохолът предизвиква диуретичен ефект, така че тичате по-често до тоалетната.

Заедно с повишено изпотяване поради горещо време, това увеличава риска от дехидратация и топлинен удар.

7. Не спите достатъчно

Липсата на сън пречи на терморегулацията: тялото отделя по-малко пот и не се охлажда толкова ефективно, колкото ако сте спали добре. Това увеличава риска от прегряване, особено ако отидете на тренировка.

8. Продължавате да тренирате след мускулни крампи

Упражненията в горещо време могат да причинят топлинни конвулсии - болезнени мускулни контракции. Най-вероятно след като спазмът изчезне, можете да опитате да продължите да тренирате. Не трябва да правите това! Топлинните крампи са само първият симптом на прегряване, който може да се развие в топлинна умора и топлинен удар.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама