5 причини да ядете повече кайсии


5 причини да ядете повече кайсии
Снимка: iStock

Сега е моментът да консумирате сочни и сладки сезонни кайсии. Въпреки че свежестта им не се запазва дълго, консумацията им се свързва с куп предимства. Запознайте се с 5 от най-забележителните здравословни ползи от кайсиите. 

1. Кайсиите поддържат сърцето

Кайсията е рекордьор по съдържание на калий. Този макроелемент участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс на тялото - това е важно за нашето здраве и способността на тялото ни да се противопоставя на различни заболявания. Този минерал е необходим за работата на мускулите, здравето на кръвоносните съдове и за предаването на нервни импулси, което е изключително важно за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система.

6 СЛУЧАЯ, В КОИТО ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ВРЕДЯТ

2. Кайсиите прочистват червата

Естествените органични съединения на пектините са полизахариди, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и в кореноплодните. В особено големи количества се съдържат в кайсиите.

Пектините са отговорни за структурата на растителните тъкани. Интересното е, че те не се усвояват в червата ни, но премахват всички ненужни и вредни вещества от храносмилателния тракт. Благодарение на адсорбиращите свойства на пектините, кайсиите помагат за прочистването на червата, подобряват перисталтиката, помагат в борбата със запека и дори съдействат за намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта.

3. Кайсиите удължават младостта

За яркия цвят на кайсиите са отговорни каротеноидите - пигменти, които имат много полезни свойства.
Знаем, че тези вещества са от съществено значение за здравето на очите и доброто зрение. Също така са известни като ​​витамините за дълголетие. Факт е, че те се борят с оксидативния стрес в клетките на нашето тяло, удължавайки младостта и забавяйки процесите на стареене във всички органи, включително и кожата.

Бета-каротинът се усвоява по-добре, когато се консумира с мазнини, така че кайсиите могат да се ядат със сметана или сладолед.

4. Кайсиите спасяват от гастрит

Веществата, съдържащи се в пресните кайсии, са способни да инхибират растежа на бактерията Helicobacter pylori, която провокира развитието на гастрит. Консумацията на този плод може да намали симптомите на заболяването.

5. Кайсиите са полезни за кожата

Тези вкусни плодове съдържат много флавоноиди - рутин, кверцетин и други.

Първото вещество има способността да предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, както и да укрепва стените на кръвоносните съдове. Витамините А, С и Е, които също се съдържат в значителни количества в кайсиите, подпомагат здравето и свежестта на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама