8 удивителни неща, които ще се случат с тялото ви, ако ядете по една краставица на ден


8 удивителни неща, които ще се случат с тялото ви, ако ядете по една краставица на ден
Снимка: iStock

От древни времена краставиците са били използвани в Индия освен за ядене и в медицината. Те носят огромна хидратация и прохлада на тялото. И това не е единствената полза от този плод (да, това е плод, а не зеленчук).

Днес ви представяме 8 невероятни ползи от консумацията на краставици, заради които трябва да ги включите в менюто си:

1. Превенция на неврологични заболявания

Краставиците са изключително богати на физетин. Това вещество пoдпoмaгa пaмeттa и ĸoгнитивнaтa фyнĸция. Физeтин ce oтличaвa c дeйcтвиeтo cи ĸaтo нeвpoтpoфичeн фaĸтop. Той допринася зa пoддъpжaнeтo нa жизнecпocoбнocттa, дифepeнциaциятa и нopмaлнoтo фyнĸциoниpaнe нa мoзъчнитe ĸлeтĸи.

2. Подпомага загубата на тегло

Високото съдържание на вода в краставиците ви помага да достигнете бързо засищане, като по този начин контролирате преяждането, което може да ви помогне в усилията ви за отслабване. Краставицата не съдържа мазнини и е нискокалоричен плод. Следователно, това е чудесен избор за всеки, който се опитва да овладее телесното си тегло.

Вижте още: Участъците, където пълнеем, издават от какво сме болни

3. Превенция на онкологични заболявания

Физетинът предизвиква голям интерес сред изследователите на рака. Освен антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на този флавоноид, той също е свързан с намаляване на риска от развитието на определени видове ракови клетки.

4. Храносмилането ще се подобри

Краставиците съдържат диетични фибри и голямо количество вода, които подпомагат храносмилането. Витамините в тях също помагат за подобряване на работата на храносмилателната система. Приемът на краставица всеки ден ще реши проблемите със запека.

6. Кожата ви ще бъде по-мека и блестяща.

Краставиците съдържат витамини от група В като ниацин и рибофлавин заедно с витамин С и цинк (минерал), които са ключови за поддържането на добра кожа. Краставиците също съдържат кафеена киселина, която се бори с кожните раздразнения и възпаления. Хранителните вещества в краставиците също помагат в борбата с признаците на стареене на кожата.

Вижте още: Този плод е мощен стимулант за мозъка и сърцето

7. Косопадът намалява

Витамините от група В, присъстващи в краставиците, са много полезни за здравето на скалпа и косата. Биотин, рибофлавин, ниацин и витамини B5, B6 и C играят важна роля в растежа на косата. Те също така предотвратяват преждевременния косопад и побеляване.

8. Подобряват функцията на сърдечно-съдовата система

Краставиците съдържат калий, магнезий и витамин К. Тези 3 хранителни вещества са важни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Витамин К действа като жизненоважен фактор за коагулацията на кръвта и регулирането на нивата на калций в кръвта. По-ниските нива на магнезий и калий са свързани с по-високо кръвно налягане. Установено е, че редовният прием на краставица намалява и нивата на лошия холестерол.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама