Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом


Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом
Снимка: iStock/Guliver

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) "Майчин дом" организира безплатни прегледи за остеопороза от 21 до 23 октомври включително. Изследванията ще се извършват в Консултативно-диагностичен блок към болницата (кабинет 206) между 09:00 и 12:00 часа, а записванията ще стават на телефон: 02/9172311.

Остеопорозата е заболяване с много лица и няколко проявления, което се изразява в намаляване на костната плътност и повишен риск от настъпване на фрактури. Позната е като "тихият крадец", защото не е съпроводена с болка. Сигналът за заболяването идва при счупване, най-често при незначителна травма. При остеопорозата могат да се използват много методи за лечение. От голямо значение обаче е поставянето на точна диагноза. Днес това е възможно с остеодензитометър – скринингов метод, който действа на принципа на ултразвук и дава резултат изключително бързо. Уредът е безболезнен, поставя се в областта на петата и измерва количеството костна плътност, като само след минути показва дали има настъпило изменение в нормалните стойности и дали е нарушена здравината на костите.

Остеопорозата няма възраст. Рисковите фактори се свързват с настъпването на менопауза или ранна менопауза, късен пубертет, нерационалното хранене, ниска двигателна активност, ендокринни заболявания, хронични заболявания и др.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама